Το έργο Food4Inclusion/Healthy Meal στοχεύει στη δημιουργία δικτύου εστιατορίων το οποίο θα προσφέρει στους οικονομικά ευάλωτους πληθυσμούς υγιεινά γεύματα (Healthy Meals) σε μειωμένες τιμές μια δεδομένη ημέρα της εβδομάδας και στην προώθηση και προβολή αυτής τις πρακτικής σε όλη την Ευρώπη.
Food4Inclusion/ Healthy Meal
1 στους 4 Ευρωπαίους πάσχει από τουλάχιστον μία μορφή φτώχειας και 43 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ένα ποιοτικό γεύμα κάθε δεύτερη μέρα.
Οι τρέχουσες κρίσεις οδηγούν πολλές χώρες να αντιμετωπίζουν αυξανόμενα επίπεδα σοβαρής επισιτιστικής ανασφάλειας. Με την παγκόσμια φτώχεια να αυξάνεται και τις ανισότητες να επιδεινώνονται, ιδίως από την πανδημία COVID-19, τα ευάλωτα νοικοκυριά με μειωμένα εισοδήματα σε όλη την Ευρώπη θεωρούνται ως κύρια θύματα. Τα ευάλωτα νοικοκυριά, δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν σε τέτοιες αυξανόμενες τιμές λιανικής και αυτό οδηγεί σε μείωση της ποιότητας και της ποσότητας των τροφίμων που αγοράζουν.
Οι μειονεκτούσες ομάδες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά και ποιοτικά τρόφιμα.
Το Πρόγραμμα Food4Inclusion του SAFE FOOD ADVOCACY EUROPE προσπαθεί να καταστήσει προσβάσιμη την υγιεινή διατροφή μέσα από δράσεις όπως, η αναδιανομή τροφίμων ή τα υγιεινά προσβάσιμα γεύματα σε εστιατόρια για άτομα που έχουν ανάγκη. Το SAFE υποστηρίζει, επίσης, την καλύτερη οικονομική προσιτότητα των προϊόντων διατροφής σε όλη την Ευρώπη και την κοινωνική ένταξη των υψηλού κινδύνου και μειονεκτούντων πληθυσμιακών ομάδων.
Το έργο Food4Inclusion στοχεύει να δημιουργήσει θετικό αντίκτυπο στους ευρωπαίους πολίτες, ιδιαίτερα στους μειονεκτούντες, παρέχοντας ανεξάρτητη πληροφόρηση και εκπαίδευση και ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση νέας νομοθεσίας που θα οδηγήσει σε ένα σύστημα τροφίμων χωρίς αποκλεισμούς.
Κύριοι στόχοι του έργου Food4Inclusion:
1. ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΩΝ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Με το Food4Inclusion Project στοχεύουμε να αποτρέψουμε τις επιπτώσεις αποκλεισμού που μπορούν να προβλεφθούν, συνθέτοντας πολλές βέλτιστες πρακτικές:
• προώθηση ενός ολοκληρωμένου και καλά προσαρμοσμένου συστήματος τροφίμων
• διατροφική εκπαίδευση που προορίζεται για τα παιδιά
• προώθηση της καλύτερης πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα
Η πρόσβαση στην υγιεινή διατροφή παρεμποδίζεται σημαντικά από την έλλειψη ευαισθητοποίησης και από την επιθετική εμπορία προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή αλάτι (HFSS), ειδικά σε προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο για παιδιά.
Η αύξηση της κατανόησης των καταναλωτών σχετικά με τη διατροφή, η προώθηση πιο υγιεινών τροφίμων και διατροφής και η ανάπτυξη καλύτερης πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα, αποτελούν βασικούς μοχλούς για την προώθηση βιώσιμων και υγιεινών διατροφικών συνηθειών στους καταναλωτές. Ανοίγει τον δρόμο για περισσότερη κοινωνική ένταξη, μειώνει τις ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης και τις άμεσες επιπτώσεις της φτώχειας για τους μειονεκτούντες πληθυσμούς.
2. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΕΥΑΛΩΤΑ ΑΤΟΜΑ
Η απώλεια και η σπατάλη τροφίμων μειώνουν την πρόσβαση και τη διαθεσιμότητα τροφίμων σε ολόκληρη την ΕΕ και, κατά συνέπεια, υπονομεύουν κρίσιμα την επισιτιστική ασφάλεια για τα μειονεκτούντα άτομα. Η μείωση των απορριμμάτων τροφίμων κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού, από την παραγωγή έως την κατανάλωση, είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας, μειώνοντας ταυτόχρονα την πίεση στους φυσικούς πόρους.
Το SAFE, μέσω της συνεργασίας του με το Happy Hours Market, εργάζεται για την προώθηση της αναδιανομής των πλεονασμάτων τροφίμων σε άτομα που έχουν ανάγκη, για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε τρόφιμα για τους οικονομικά αδύναμους. Υποστηρίζει επίσης βιώσιμους τρόπους παραγωγής, για τη μείωση της απώλειας τροφίμων και την προώθηση καλύτερων διαδικασιών παραγωγής προκειμένου να βελτιωθεί η επισιτιστική ασφάλεια και η προσβασιμότητα.
Μέσω του Healthy Meal, το SAFE θέλει να διευκολύνει την πρόσβαση και την προβολή των υγιεινών τροφίμων στα εστιατόρια, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της τιμολόγησης στην επιρροή της συμπεριφοράς και των επιλογών των καταναλωτών.
Στόχος του έργου είναι να μειωθεί η τιμή επιλεγμένων υγιεινών προϊόντων σε συνεργαζόμενα εστιατόρια, ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση σε υγιεινά γεύματα για όλους.
Για την ανάπτυξη των Υγιεινών Γευμάτων καλούνται τα εστιατόρια να προσφέρουν υγιεινά τρόφιμα σε μειωμένες τιμές μια δεδομένη ημέρα της εβδομάδας στους οικονομικά ευάλωτους πληθυσμούς και να προωθήσουν αυτές τις πρακτικές σε όλη την Ευρώπη.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ