Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές κατά τις πασχαλινές τους αγορές Προτάσεις της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας

Την προσοχή των καταναλωτών στις αγορές, στο πλαίσιο του εορτασμού του Πάσχα, εφιστά η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ένωση, οι καταναλωτές οφείλουν να:

– Προσέχουν τις τιμές πριν από οποιαδήποτε αγορά, προς αποφυγή αισχροκερδών πρακτικών.

– Πραγματοποιούν αγορές τροφίμων από πιστοποιημένους παραγωγούς και όχι από πλανόδιους, για την αποφυγή αγοράς μη ασφαλών και μη πιστοποιημένων προϊόντων.

– Ελέγχουν ώστε ο χώρος που διατίθενται τα τρόφιμα να πληροί τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

– Οι λαμπάδες που απευθύνονται στα μικρά παιδιά και συνοδεύονται από παιχνίδια να αναγράφουν την ηλικία των παιδιών για τα οποία είναι κατάλληλα.

– Παρατηρούν τα αυγά που θα αγοράσουμε να έχουν πάνω στη συσκευασία τους ημερομηνία ωοτοκίας και λήξης.

– Αποφεύγουν την αγορά αυγών που το κέλυφος τους είναι σπασμένο ή ραγισμένο, καθώς, επίσης και την πλύση τους. Τα αυγά διατηρούνται σε δροσερό μέρος μακριά από άλλα τρόφιμα.

– Προσέχουν, οι βαφές αυγών να εμπεριέχουν οδηγίες χρήσης και στα ελληνικά και διατηρούμε τα βρασμένα αυγά πάντα στο ψυγείο.

– Αποφεύγουν την κατανάλωση αυγών που η βαφή έχει διεισδύσει στο εσωτερικό τους και προτιμούμε τις φυσικές βαφές αυγών.

– Τα εντόσθια που θα χρησιμοποιηθούν στη μαγειρίτσα πρέπει να είναι καλά πλυμένα και να μην αγοράζονται αν είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.

– Σε περίπτωση που τα εντόσθια για τη μαγειρίτσα είναι κατεψυγμένα είναι απαραίτητος ο έλεγχος της ημερομηνίας κατάψυξης και λήξης.

– Κατά τη διάρκεια αναζήτησης κρέατος πρέπει να ελέγχεται η σφραγίδα του υγειονομικού ελέγχου που θα πιστοποιεί πως έχει γίνει ο απαραίτητος έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να φαίνεται η χώρα και ο τόπος προέλευσής του.

– Η διάθεση κρέατος από τους παραγωγούς πραγματοποιείται μέσα σε ψυγεία συγκεκριμένης θερμοκρασίας και όχι εκτεθειμένο στα μικρόβια.

– Οι σοκολάτες πρέπει να διατηρούνται σε δροσερά μέρη και να ελέγχεται η ημερομηνία λήξης τους.

– Τα σοκολατένια αυγά μπορεί να περιέχουν μικρά παιχνίδια τα οποία πρέπει να ελέγχονται για την καταλληλότητα της χρήσης τους, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.