Σφοδρές αντιδράσεις για τις αυξήσεις στα εισιτήρια των συγκοινωνιών

Επιπλέον επιβαρύνσεις πέρα από την φοροκαταιγίδα μέσω αυξημένου ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ αναμένεται να έχουν στις τσέπες τους από το 2016 οι πολίτες, καθώς όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στο Βήμα Fm έρχεται αύξηση της τιμής στο απλό εισιτήριο των αστικών συγκοινωνιών. Για ”άδικο μέτρο” που στοχεύει τα χαμηλά στρώματα μιλούν οι καταναλωτικές οργανώσεις.

Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε, επιβεβαιώνοντας τις φήμες που κυκλοφορούν έντονα τον τελευταίο καιρό ότι το εισιτήριο επρόκειτο να αυξηθεί ούτως ή άλλως κατά 10%, διότι όπως είπε ανέβηκε ο συντελεστής ΦΠΑ από το 13% στο 23%.

Ωστόσο, αυτό που μελετά το υπουργείο κατά τον κ. Σπίρτζη είναι να επιβαρυνθεί λίγο περισσότερο το από εισιτήριο που χρησιμοποιούν περιστασιακά τουρίστες ή άλλοι, ώστε «να μπορέσει να κρατήσει χαμηλά τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών που χρησιμοποιούν καθημερινά οι πολίτες που πηγαίνουν στις δουλειές τους με τα Μέσα Μεταφοράς».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι αυξήσεις θα λάβουν χώρα από τις αρχές του 2016 και θα αφορούν τόσο το απλό εισιτήριο του 1,20 το οποίο με την αύξηση θα κοστίζει 1,30, όσο και το μειωμένο που θα τιμάται πλέον 0,65.

Εξάλλου, με τις αλλαγές που δρομολογούνται στα ΜΜΜ, βρίσκεται πλέον στον …αέρα και το μέτρο των δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο μετακινήσεων των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού (ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι κ.λ.π) με τα μέσα μαζικής μεταφοράς του ΟΑΣΑ.

Βάσει του πολυνομοσχεδίου, οι ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού κινδυνεύουν να μην μπορούν να μετακινηθούν δωρεάν ή με μειωμένο κόμιστρο, εάν τα αρμόδια υπουργεία στο εξής δεν θα είναι συνεπή ως προς την εξόφληση των οφειλών τους προς τον ΟΑΣΑ.

Την ίδια στιγμή, οι ενώσεις καταναλωτών αντιδρούν με ιδιαίτερη δυσαρέσκεια στην επερχόμενη απόφαση μιλώντας για ”μια ακόμα κίνηση της πολιτείας προς λάθος κατεύθυνση”, ενώ, όπως αναφέρουν, το… μάρμαρο θα το πληρώσει για μια ακόμα φορά ο απλός κόσμος.

Σύμφωνα με τον κ. Δ. Λεχουρίτη, πρόεδρο του Ινστιτούτου Καταναλωτών, «σε όλες τις καθημερινές επιβαρύνσεις που έχει πλέον να πληρώσει ο έλληνας καταναλωτής, έρχεται τώρα να προστεθεί και η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων στα ΜΜΜ. Για μια ακόμα φορά αυτοί που θα πληγούν είναι τα χαμηλά οικονομικά στρώματα, αυτοί καλούνται να βγάλουν το… φίδι από την τρύπα για τον αυξημένο ΦΠΑ. Είναι εντελώς άδικη αυτή η αύξηση σε ένα κοινωνικό αγαθό που αφορά εκατομμύρια συμπολίτες μας και θεωρώ ότι δεν θα έχει και την αύξηση των εσόδων που προσμένει η κυβέρνηση, καθώς, κατά την γνώμη μου, θα εκτοξεύσει κατακόρυφα τον αριθμό των λαθρεπιβατών.

Επιστολή-καταπέλτη με την έκκληση να μην προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση της τιμής του εισιτηρίου ετοιμάζεται να αποστείλει η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος διά της προέδρου της κ. Ιωάννας Καρανδινάκη, η οποία μιλά στο newpost για μια αύξηση σε καθημερινό αγαθό που θα ”ερεθίσει” αρνητικά το κοινωνικό αίσθημα:

“Νιώθω θυμό και οργή που εκτός από όλα όσα έχουν να πληρώσουν οι έλληνες καταναλωτές, τώρα ετοιμάζουν και μια αύξηση που θα τους επιβαρύνει ακόμα περισσότερο. Απλά είναι μια ακόμα πληγή σε όσα ζούμε καθημερινά. Από την πλευρά μας, θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να μην περάσει μια τέτοια αύξηση. Και πως θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς όταν καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που έρχονται και με τα… πόδια επειδή δεν έχουν να πληρώσουν το 1.20 της σημερινής τιμής του εισιτηρίου.”