Προτείνουν ατομικές προσφυγές για τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα

0148

Το πλαίσιο, προκειμένου οι δανειολήπτες της Μαγνησίας που είχαν πάρει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικά φράγκα, να μπορέσουν να ανασάνουν,  παρουσίασε ο υπεύθυνος από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και της Ένωσης  Εργαζομένων Καταναλωτών, Παν. Καλόφωνος, σε ημερίδα στο ΕΚΒ, μετά από πρωτοβουλία του ΕΚ και του τοπικού παραρτήματος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών και την οποία παρακολούθησαν με ενδιαφέρον πολλοί θιγόμενοι δανειολήπτες.

Οι δανειολήπτες από τη Μαγνησία μπορούν να απευθύνονται στο ΕΚΒ, έτσι ώστε να λαμβάνουν τη σχετική ενημέρωση, πώς θα κινηθούν σε συνεργασία με το νομικό τμήμα της ΓΣΕΕ, προκειμένου να προσφύγουν δικαστικά, ζητώντας να πληρώνουν την εξόφληση του δανείου σε «τιμές» που ίσχυαν όταν υπογράφηκε η σύναψη του δανείου και όχι με όρους ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καλόφωνος, οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, εξαιτίας της ισοτιμίας, έχουν υποστεί μία οικονομική επιβάρυνση τουλάχιστον σε ποσοστό 35% στο αρχικό κεφάλαιο του δανείου.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι πρόκειται σε ένα μεγάλο ποσοστό για καταναλωτές που ήδη είχαν σπεύσει να λάβουν και άλλα δάνεια, με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί μία πολύ σημαντική οικονομική αιμορραγία λόγω υψηλών επιτοκίων.

Οπως εξήγησε ο υπεύθυνος από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, η ενδεδειγμένη λύση για τους θιγόμενους είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη σε ατομικό επίπεδο, καθώς το κάθε δάνειο έχει ληφθεί με διαφορετικά κριτήρια και σε διαφορετικό πλαίσιο. Μάλιστα, ο κ. Καλόφωνος συνέστησε εμμέσως πλην σαφώς να αποφεύγεται η λύση των ομαδικών αγωγών, που προκρίνουν πολλοί νομικοί κύκλοι, διότι όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ,  το μόνο που προσφέρει κάτι τέτοιο είναι εκκρεμοδικία και τίποτα παραπάνω, καθώς δεν μπορεί να αποδειχτεί η παραπλάνηση του δανειολήπτη.

Συνολικά, στην επικράτεια, υπολογίζεται ότι περίπου 75.000 δανειολήπτες περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία, οι οποίοι και βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς η κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στο νόμο Κατσέλη.

Το μεγάλο μπαμ με τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικά φράγκα έγινε την περίοδο 2007-2009 και ειδικότερα το 2008, με συγκεκριμένες ελληνικές τράπεζες να προσφέρουν ελκυστικά επιτόκια, προκειμένου να πειστούν οι πελάτες τους. Μετά την υποτίμηση του ελβετικού φράγκου, τρέχουν και δεν φτάνουν, αφού ουσιαστικά το ποσό της οφειλής τους έφτασε στα ύψη, με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να καλούνται να βάλουν διπλά και τριπλά το χέρι στην τσέπη.

Ερωτηθείς για τη δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Ξάνθης, μετά από προσφυγή συνταξιούχου, ο κ. Καλόφωνος επισήμανε ότι ανοίγει το δρόμο για να απεγκλωβίζονται δανειολήπτες, που ενώ επί σειρά ετών αποπλήρωναν κανονικά το δάνειο τους , βρέθηκαν να χρωστούν στις τράπεζες μετά από χρόνια τα ίδια ή και παραπάνω χρήματα από όσα είχαν πάρει στην αρχή.