Προσοχή στις “παγίδες” για αγορές μέσω διαδικτύου Οδηγίες προστασίας από το παράρτημα Χανίων της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος

Την προσοχή των καταναλωτών που προχωρούν σε αγορές μέσω διαδικτύου εφιστά με ανακοίνωσή του το παράρτημα Χανίων της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, τονίζοντας ότι «το Internet σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως απόλυτα ασφαλές πεδίο συναλλαγών».

Πέραν των κινδύνων οι οποίοι αφορούν στο κατά πόσον οι όροι συναλλαγών που θέτει ένα κατάστημα ενέχουν κενά ή συγκεχυμένες πληροφορίες που ενδέχεται να αποπροσανατολίσουν, το κύριο ζήτημα που απασχολεί πολλούς καταναλωτές σύμφωνα με την Ένωση, είναι η παραχώρηση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων σε sites ηλεκτρονικών καταστημάτων των οποίων η αξιοπιστία δεν έχει ελεγχθεί.
Κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα, θα πρέπει σύμφωνα με το νόμο, να αναφέρει λεπτομερώς την πολιτική διαχείρισης και προστασίας προσωπικών δεδομένων την οποία ακολουθεί, ώστε ο καταναλωτής να έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται πλήρως.
Σύμφωνα με την Ένωση, ζητούμενο η χρήση πρωτοκόλλων ή άλλων μεθόδων ασφαλείας από τα ηλεκτρονικά καταστήματα ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή πραγματοποίηση συναλλαγών.
Τα πρωτόκολλα ασφαλείας, τα οποία θεωρούνται πλέον απαραίτητα για όλες τις συναλλαγές, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες : Σε αυτά που λειτουργούν σε επίπεδο σύνδεσης και σε αυτά που λειτουργούν σε επίπεδο εφαρμογών.

Εκτός από τα πρωτόκολλα ασφαλείας, υπάρχουν και τα φράγματα ασφαλείας ή αλλιώς γνωστότερα ως firewalls τα οποία ελέγχουν την κίνηση δεδομένων μεταξύ ενός ιδιωτικού και ενός δημόσιου δικτύου, διατηρώντας έτσι το ιδιωτικό δίκτυο ασφαλές από εισροή επισφαλών δεδομένων. Το firewall επομένως, φιλτράρει τα δεδομένα που εισέρχονται σε ένα εσωτερικό δίκτυο και απορρίπτει κακόβουλα λογισμικά ή άλλα στοιχεία.

ΠΟΙΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ  ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ;

Το εάν μια ιστοσελίδα κάνει χρήση αυτών των πρωτοκόλλων, είναι κάτι που ο καταναλωτής το αντιλαμβάνεται εύκολα σύμφωνα με την Ένωση. Προτού πραγματοποιήσουμε μια ηλεκτρονική συναλλαγή, είτε κατά την περιήγησή μας στο site του ηλεκτρονικού καταστήματος είτε στη σελίδα στην οποία πρόκειται να καταχωρίσουμε προσωπικά δεδομένα, θα πρέπει να εμφανίζεται το εικονίδιο του μικροσκοπικού λουκέτου και η ένδειξη https:// πριν από την ηλεκτρονική διεύθυνση. Εάν εντοπίσουμε τις ενδείξεις αυτές, μπορούμε να αισθανόμαστε σχετικά ασφαλείς, όσον αφορά στη μεταφορά των προσωπικών μας δεδομένων.

Το παράρτημα Χανίων της Ένωσης πάντως, τονίζει ότι τα πρωτόκολλα ασφαλείας, προσφέρουν ένα υψηλό επίπεδο ασφαλούς μεταφοράς δεδομένων, χωρίς όμως να κάνουμε λόγο για απόλυτη ασφάλεια και για εξαφάνιση της πιθανότητας υποκλοπής. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση, να είμαστε υποψιασμένοι και ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Καλό είναι να αποφεύγουμε τις συναλλαγές με ηλεκτρονικό κατάστημα για την αξιοπιστία του οποίου διατηρούμε αμφιβολίες.

Για οποιοδήποτε πρόβλημα, παράπονο ή καταγγελία, που αφορά τις συναλλαγές σας, μπορείτε να απευθύνεστε στην Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος  & στο Παράρτημα Χανίων.

  • Τel : 210-8817730  & 2821086245
  • Web: www.eeke.gr  &

http://ergkenxanioneeke.blogspot.gr/• e-mail: info@eeke.gr & chania.peeke@gmail.com