«Ποτέ την Κυριακή»: Διαμαρτυρίες για τα ανοιχτά καταστήματα-Κλειστά έμειναν τα μεγάλα εμπορικά του κέντρου Αντιδρούν τα σωματεία-Γέμισε με διαδηλωτές η Ερμού

«Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές και από τις ζωές μας» φώναξαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί της Κυριακής στην Ερμού, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα ανοιχτά καταστήματα.

Όπως βλέπετε και στο φωτορεπορτάζ, ο πεζόδρομος πλημμύρισε από τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι κρατώντας πανό, φώναξαν συνθήματα, λέγοντας «ποτέ την Κυριακή».

Παράλληλα, ενημέρωναν  τον κόσμο για την διατήρηση της Κυριακάτικης αργίας.

Υπό τον φόβο των επεισοδίων και των αντιδράσεων, κλειστά έμειναν τα μεγάλα εμπορικά του κέντρου, και άνοιξαν μόνο μερικές από τις μικρές επιχειρήσεις.

Να σημειώσουμε, πως όπως σας ενημερώσαμε και νωρίτερα, τα καταστήματα είναι ανοιχτά σήμερα από τις 11 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ, αξιοποιώντας την δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος, στο πλαίσιο της εφαρμογής του θεσμοθετημένου ανοίγματος των καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο.

Παράλληλα, σε ισχύ βρίσκονται και οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις 10 Ιουλίου και θα διαρκέσουν ως την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017.

Σε κινητοποιήσεις κάλεσαν τους εργαζομένους τα συνδικάτα και τα σωματεία αντιδρώντας στην Κυριακάτικη εργασία:

Συγκεκριμένα η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία ενώ κάλεσμα να μη δουλέψουν και να μην ψωνίσουν την Κυριακή, 16 Ιουλίου, οπότε τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά, στο πλαίσιο της εφαρμογής του θεσμοθετημένου ανοίγματος των καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο, απηύθυναν η ΓΣΕΕ και η ΕΕΚΕ (Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος).

Θεσσαλονίκη: Επιτροπές περιφρούρησης απεργίας aπέκλεισαν τις εισόδους πολυκαταστημάτων 

Επιτροπές περιφρούρησης έχουν αποκλείσει από νωρίς το πρωί τις εισόδους δύο πολυκαταστημάτων καθώς και καταστημάτων πολυεθνικών αλυσίδων στην οδό Τσιμισκή στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας των εμποροϋπαλλήλων με αίτημα την κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Δημήτρης Μπελόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέφερε ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει θεατής στη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας τονίζοντας ότι η κατάργησή της θα έχει ως συνέπεια «την υλοποίηση των αξιώσεων των μονοπωλίων για ολοσχερείς ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο, για ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και για απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που θα συνοδεύεται με μισθούς των 200 και 300 ευρώ».

Χανιά: Άνοιξαν τα καταστήματα στο κέντρο της πόλης

Διαφορετικό είναι το σκηνικό στα Χανιά, όπου άνοιξαν σήμερα τα καταστήματα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και στους δρόμους προς το παλιό λιμάνι και κλειστά σε άλλα σημεία.

Τα περισσότερα καταστήματα που άνοιξαν βρίσκονται στις οδούς Σκαλίδη και Χατζημιχάλη Γιάνναρη, στην οδό Χάληδων καθώς και στους πεζόδρομους κοντά στο παλιό λιμάνι.

Την αντίθεσή τους στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξέφρασαν για ακόμα μια φορά ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, το Εργατικό Κέντρο και το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο του Κάτολα.

Οι συγκεντρωμένοι ύψωσαν πανό κατά της κατάργησης της αργίας τις Κυριακές ενώ διένειμαν φυλλάδια σε πολίτες και καταστηματάρχες.

«Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν αποδίδει ούτε στις επιχειρήσεις αλλά ούτε και στους εργαζόμενους», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Νίκος Βουρλάκης.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα πολυεθνικών και όχι των εργαζομένων και των μικρών εμπόρων», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Φώτης Ριγανάκος.

Κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές έχουν ταχθεί ακόμα ο σύλλογος κρεοπωλών Χανίων καθώς και ο σύλλογος της δημοτικής αγοράς της πόλης.

Στο Ηράκλειο, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, οι ομάδες γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και η ΠΑΣΕΒΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης διεκδικώντας τη διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας.