Πακέτο ρυθμίσεων για τα δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία ρύθμισης για κόκκινα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας η οποία θα προσφέρει στην δυνατότητα στους δανειολήπτες να διευθετήσουν οριστικά τις υποχρεώσεις τους και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους.

Με υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας  προβλέπονται εννέα  διαφορετικά σενάρια ρύθμισης των δανείων του ΟΕΚ και συγκεκριμένα :

-Ρύθμιση για χρέος έως 6.000 ευρώ

-Διαγραφή τόκων

-Έκπτωση 15% στο αρχικό ποσό του δανείου για όλους τους δανειολήπτες

-Ρύθμιση για όσους έχουν πληρώσει τουλάχιστον το 60% του δανείου τους

-Επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου κατά 10 έτη

-Διευκολύνσεις για όσους δηλώνουν αδυναμία πληρωμής

-Διευκολύνσεις για όσους εντάσσονται σε ευάλωτες κατηγορίες

-Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής δανείου ή δανείων

-Ρύθμιση  της δόσης δανειολήπτη ανάλογα με το εισόδημα του αλλά και το ύψος του δανείου

Μάλιστα όσοι μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις αυτές θα έχουν έχουν διορία 8 μηνών για να κάνουν αίτηση και να ρυθμίσουν τις τυχόν οφειλές τους τόσο για δάνεια που πήραν από τον πρώην ΟΕΚ . ηταν άτοκα και άρχισαν να δίδονται από το 1971 και μόνον από κεφάλαια του ΟΕΚ. Η προθεσμία ξεκινά από την ημερομηνία που θα αναρτήσει ο ΟΑΕΔ (ως διάδοχος του ΟΕΚ) τη φόρμα της αίτησης στην ιστοσελίδα του.

Να σημειωθεί ότι στην ρύθμιση αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται δανειολήπτες που πήραν δάνεια εγκεκριμένα από τον ΟΕΚ (εκταμιευμένα όμως από την τράπεζα επιλογής τους), με διάρκεια 15ετίας και χαμηλότοκο- προνομιακό επιτόκιο με επιδότηση για τα 9 από τα 15 έτη.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ενημερώνει τους δανειολήπτες ότι προσφέρει τη δυνατότητα συμβουλευτικών υπηρεσιών από Νομικούς Συμβούλους και Οικονομολόγους που συνεργάζονται με την Ένωση και οι οποίοι θα υποστηρίξουν την αίτηση ρύθμισης δανείου τους στον ΟΕΚ.