ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Κατά την πραγματοποίηση κράτησης και τη διαμονή μας σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα τουριστικά καταλύματα, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τις παρακάτω σημαντικές πληροφορίες που αφορούν τις υποχρεώσεις των ξενοδόχων αλλά και τις δικές μας, ως πελάτες.

  • Ο ξενοδόχος είναι υποχρεωμένος να ενοικιάζει τα κενά δωμάτια που διαθέτει στους πελάτες και να παρέχει όσες ανέσεις διαφημίζει.
  • Ο ξενοδόχος είναι υποχρεωμένος να απαντά εγγράφως μέσα σε τρεις ημέρες ότι αποδέχεται ή όχι κάθε παραγγελία για δωμάτιο που του έχει υποβληθεί με οποιονδήποτε τρόπο (τηλεφωνικά, εγγράφως ή με e-mail), αναφέροντας τις λεπτομέρειες της μίσθωσης (τύπος δωματίου, ημέρες κράτησης, τιμή κ.λπ.). Η έγγραφη απάντηση κατοχυρώνει τον πελάτη και τον ξενοδόχο ταυτόχρονα.
  • Η προκαταβολή για την κράτηση δεν μπορεί να ξεπερνά το 25% του συνολικού κόστους διαμονής αλλά επίσης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το μίσθωμα μιας ημέρας.
  • Σε περίπτωση ακύρωσης από τον πελάτη, εφόσον αυτή γίνει 21 ημέρες πριν από τη συμφωνημένη άφιξη, ο ξενοδόχος υποχρεούται να επιστρέψει ολόκληρη την προκαταβολή, ενώ αν η ακύρωση γίνει σε λιγότερες από 21 ημέρες, ο πελάτης οφείλει στον ξενοδόχο το μισό του συνολικού ποσού της παραγγελίας που ακύρωσε.
  • Εάν ο ξενοδόχος αδυνατεί να προσφέρει δωμάτια που έχει αποδεχτεί να διαθέσει σε πελάτες, υποχρεούται να εξασφαλίσει τη διαμονή τους σε άλλο κατάλυμα της ίδιας τουλάχιστον κατηγορίας, στην ίδια πόλη, που να προσφέρει τις ίδιες ανέσεις και παροχές με εκείνες που διαφημίζει για το δικό του κατάλυμα.
  • Ο ξενοδόχος, φέρει ευθύνη μόνο για τα πολύτιμα ή μεγάλης αξίας αντικείμενα και χρήματα που του έχει παραδώσει ο πελάτης, δίνοντας σχετική απόδειξη.
  • Η φιλοξενία κάθε είδους κατοικίδιων ζώων στο ξενοδοχείο απαγορεύεται, εκτός αν διατίθεται ειδικός χώρος. Για το λόγο αυτό, αν θέλουμε να διαμείνουμε μαζί με το κατοικίδιο ζώο μας, θα πρέπει να ενημερωθούμε πριν την πραγματοποίηση της κράτησης, για την πολιτική της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Οι υποχρεώσεις του πελάτη ορίζονται από τον νόμο, όπως η υποχρέωση να υπογράφει κατά την είσοδό του στο ξενοδοχείο τα δελτία που διατάσσονται από τις αρχές, να παραδίδει στο θυρωρείο το κλειδί του δωματίου του κατά την έξοδό του από το ξενοδοχείο, να δέχεται τους επισκέπτες του στις αίθουσες του ξενοδοχείου.

Επίσης, ο πελάτης οφείλει να γνωρίζει ότι απαγορεύεται η παρασκευή φαγητών και αφεψημάτων στα δωμάτια του ξενοδοχείου, καθώς και η εστίαση μέσα σε αυτά, εκτός των ασθενών ή αυτών που έχουν ζητήσει room service, η χρήση πετρελαιομηχανών, καμινέτων, ηλεκτρικών συσκευών κ.λπ., η χρησιμοποίηση ηλεκτρικού ρεύματος για άλλο σκοπό εκτός από τους απαραίτητους (φωτισμός, ξυριστική μηχανή στέγνωμα μαλλιών),  η πλύση στα δωμάτια ασπρορούχων και λοιπών ειδών ιματισμού, η τοποθέτηση στους διαδρόμους του ξενοδοχείου κάθε είδους αποσκευών, η μετακίνηση στα δωμάτια επίπλων και η διάνοιξη στους τοίχους οπών για ανάρτηση φωτογραφιών ή άλλων αντικειμένων, τα τυχερά παιχνίδια, η μουσική, τα άσματα και κάθε είδους συγκεντρώσεις, που προξενούν θόρυβο ή ενόχληση στους λοιπούς πελάτες. Για κάθε θόρυβο ή ενόχληση από ανήλικους ευθύνονται οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους. Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω ή ανάρμοστης συμπεριφοράς του πελάτη στο προσωπικό του ξενοδοχείου, μπορεί αυτός να θεωρηθεί ως ανεπιθύμητος και η Διεύθυνση του ξενοδοχείου δικαιούται να απαιτήσει την εντός 24 ωρών αποχώρησή του από το ξενοδοχείο.