ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

ΓΙΑ ΑΣΦΑλΕΙΣ ΣΥΝΑλλΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ:
  1. Μην πραγματοποιείτε συναλλαγές χρησιμοποιώντας δημόσιους υπολογιστές (από ίντερνετ καφέ, καφετέριες, βιβλιοθήκες, κ.λπ.). Θέτετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο από προγράμματα παρακολούθη- σης των καταχωρήσεών σας (keyloggers) ή spywares, τα οποία μπορεί να εφαρμόζονται χωρίς καν να το γνωρίζει το προσωπικό του δημόσιου χώρου. Έτσι, μπορούν εύκολα να σας υποκλέψουν τα ευαίσθητα στοιχεία σας και να γίνουν συναλλαγές στο όνομά σας.
  1. Βεβαιωθείτε ότι οι σελίδες που απαιτούν τη συμπλήρωση των ευαίσθητων στοιχείων σας δεν είναι http αλλά https.
  2. Πάντα να κάνετε τις συναλλαγές σας πληκτρολογώντας τη διεύθυνσή του e- banking, εσείς. Μη χρησιμοποιείτε links από e-mail, γιατί μπορεί να πέσετε θύματα απάτης.
  3. Να πραγματοποιείτε τις πληρωμές-συναλλαγές σας μόνο σε ιστοσελίδες που έχουν το εικονίδιο ασφαλείας (φαίνεται μία κλειδαριά κάτω δεξιά στον browser μας).
  4. Όταν κάνετε συναλλαγές από τον υπολογιστή σας, να είστε σίγουροι ότι έχετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας πρόσφατα ενημερωμένα (firewall, antivirus, antispyware κ.λπ).
  5. Για λόγους ασφαλείας να αποθηκεύετε στον υπολογιστή σας ή να εκτυπώνετε και να τηρείτε αρχείο από τις αποδείξεις των διαδικτυακών σας συναλλαγών. Είναι πιθανό να σας φανούν χρήσιμες στο μέλλον.
  6. Στις εξειδικευμένες σελίδες για σύγκριση τιμών προϊόντων πολλές φορές συμπεριλαμβάνονται ιστοσελίδες ανύπαρκτων ή ανενεργών επιχειρήσεων. Ελέγξτε την πραγματική ύπαρξή τους με μία έρευνα στο διαδίκτυο.
  7. Πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε διαδικτυακής συναλλαγής επιχειρήστε να έρθετε σε επαφή με το ηλεκτρονικό κατάστημα (τηλεφωνική κλήση, e-mail), προκειμένου να διαπιστώσετε ότι πρόκειται για υπαρκτή και ενεργή επιχείρηση.

Τέλος, να είστε βέβαιοι πως οι κωδικοί σας, οι αριθμοί των καρτών σας (χρεωστικών-πιστωτικών) και τα άλλα ευαίσθητα στοιχεία σας είναι καλά προστατευμένα σε σημείο και με τρόπο που δεν είναι προσβάσιμα σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να σας εξαπατήσει.