«Μην περιμένετε να μας σώσει το κράτος»

0111

Ενημερωτική εκδήλωση της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος για τους πλειστηριασμούς

«Το κράτος νομοθετεί, κάνει τη δική του δουλειά και ο καταναλωτής πρέπει από τη μεριά του, να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες», υποστήριξε ο κ. Καλόφωνος, μιλώντας σε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης

Εκδήλωση ενημέρωσης των καταναλωτών που ενδιαφέρονται για θέματα πλειστηριασμών, αλλά και για τις δυνατότητες που παρέχουν οι νόμοι για τη διευθέτηση οφειλών σε τράπεζες ή και τρίτους, διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, το Παράρτημα Κατερίνης της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ήταν ο επιστημονικός συνεργάτης της Ένωσης Παναγιώτης Καλόφωνος

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο ενημέρωσης των καταναλωτών για τις δυνατότητες να ρυθμίσουν χρέη τους προς τράπεζες και τρίτους, που δίνεται μέσα από την κείμενη νομοθεσία, αφού όπως ειπώθηκε υπάρχει σημαντικό «έλλειμμα» ενημέρωσης, αλλά και παραπληροφόρησης. Όπως τονίστηκε, οι νόμοι υπάρχουν, αρκεί να μπορούν να κάνουν χρήση τους οι καταναλωτές που έχουν τη διάθεση και δύναμη.

«Το μοντέλο έχει αλλάξει», είπε ο κ. Καλόφωνος, επισημαίνοντας πως πλέον δεν περιμένουμε από το κράτος να μας σώσει. «Το κράτος νομοθετεί, κάνει τη δική του δουλειά και ο καταναλωτής πρέπει από τη μεριά του, να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αλλαγές στην νομοθεσία περί πλειστηριασμών υποστήριξε ότι αυτές έχουν μειώσει αρκετά τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να κάνουν χρήση των ευεργηταμάτων του νόμου και αυτό γιατί έχει εισαχθεί ως στοιχείο εξαίρεσης, από τα ευεργετήματα η περιπλοκότητα.

«Αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να είσαι ιδιαίτερα επιμελής και να ακολουθείς τις συγκεκριμένες οδηγίες με θρησκευτική ευλάβεια. Εάν δεν το κάνεις, κινδυνεύεις να μείνεις απ’ έξω» είπε ο κ. Καλόφωνος, αναφέροντας ως κλασικό παράδειγμα, αυτό που έγινε με τον πρόσφατο νόμο 4224, όπου μέχρι 31 Ιανουαρίου 2014, πρέπει ο ενδιαφερόμενος να υποβάλλει εκτός από υπεύθυνη δήλωση και όλες τις κινήσεις των λογαριασμών του, τους τελευταίους 24 μήνες. «Για αυτά τα στοιχεία πρέπει να απευθυνθεί στις τράπεζες, οι οποίες εννοείται ότι θα τον χρεώσουν για να του δώσουν τα στοιχεία. Το ερώτημα είναι,πώς θα ανταποκριθεί σε ένα επιπλέον έξοδο, όταν την ίδια στιγμή δεν έχει να πληρώσει δόσεις ή ακόμα και να φάει»

Ερωτηθείς για το είδος της βοήθειας που παρέχει στους πολίτες η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών, τόνισε πωςβασική της μέριμνα είναι η ενημέρωση, από υπεύθυνα χείλη με ένα πολύ χαμηλό κόστος, ώστε και η Ένωση να μπορεί να καλυφθεί, αφού τα νομικά έξοδα της υπόθεσης είναι μεγάλα και δεν «κερδίζει» όπως κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν. «Η δικαστική δαπάνη έχει αυξηθεί από το κράτος, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η προσφυγή στα νόμιμα μέσα», είπε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει άλλος τρόπος, από την χρήση των νόμων».

Το επόμενο κομμάτι που φροντίζει η Ένωση είναι η συλλογικότητα. Οι καταναλωτικές ενώσεις, είναι από τον νόμο κατάλληλες για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. «Βέβαια, η μαζικότητα δεν σημαίνει και αποτελεσματικότητα και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν ξέρω αν συμβαίνει και στην Κατερίνη, αλλά στην Αθήνα όπως έχει ανοίξει σε κάθε γωνιά και μια αγορά χρυσού, έχουν ανοίξει σε κάθε δεύτερο τετράγωνο μαγαζιά για «ρύθμιση δανείων». Ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι πολύ επιφυλλακτικός σε τέτοιου τύπου σωτήρες», ανέφερε.

Ειδική αναφορά, έκανε στο αποτέλεσμα των νομικών αγώνων της Ένωσης για τη δικαίωση των δανειοληπτών, εκτιμώντας πως σαφώς και υπάρχει δικαίωση. Ο κ. Καλόφωνος, συμπλήρωσε όμως οτι «για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, πρέπει και ο πολίτης να βοηθηθεί, αλλά και από την άλλη μεριά δεν πρέπει να καταρεύσει το οικονομικό σύστημα που έχουμε και το οποίο υποστηρίζεται από τις τράπεζες. Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Οι τράπεζες έχουν κάνει τρομακτικά λάθη και για τα σπίτια που θέλουν να πάρουν υπάρχει ένα σοβαρό θέμα. Αφού θα του πάρει η τράπεζα το σπίτι, για ποιο λόγο ο οφειλέτης να πληρώνει τα χαράτσια; Αφού το σπίτι είναι της τράπεζας γιατί δεν επιβαρύνεται αυτή με τους φόρους του ακινήτου;»

Πάντως η ενημέρωση για τα ευεργετήματα του νόμου, δεν αφορούσε μόνο χρέη προς τράπεζες αλλά και χρέη προς τρίτους, αφού ο νόμος δίνει τη δυνατότητα για τη ρύθμιση και αυτών των χρεών. «Αναφερόμαστε και σε οφειλές και μεταξύ ιδιωτών», τόνισε ο κ. Καλόφωνος, υπογραμμίζοντας πως «χρήση του νόμου πλέον μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε έχει μια μικρή δραστηριότητα με χαμηλό τζίρο και που στην πραγματικότητα τα κέρδη του είναι ένας μισθός ανειδίκευτου εργάτη του ιδιωτικού τομέα. Εκεί συνήθως υπάρχουν θέματα είτε επιταγών, είτε χρεών προς τρίτους που τον βαρύνουν και άρα μπορεί να ρυθμίσει και αυτά για να μπορέσει να σώσει το σπίτι του», κατέληξε.