ME ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ NOMO 4161: Ρύθμιση χρεών

0101

» Επισημάνσεις σε εσπερίδα για τους δανειολήπτες

Τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών τους, προκειμένου να σώσουν την πρώτη κατοικία τους έχουν οι δανειολήπτες κάνοντας υπαγωγή στον νόμο 4161 όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια εσπερίδας  που πραγματοποιήθηκε χθες στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Την ημερίδα με θέμα: “Η άμυνα του δανειολήπτη απέναντι στους πλειστηριασμούς ακινήτων, τις κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και η γενικότερη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών” οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο και το παράρτημα Χανίων της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του παραρτήματος Χανίων της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, κα Ολγα Τζοτζολάκη «η κυβέρνηση επιθυμεί να βγάλει στο “σφυρί” την πρώτη κατοικία και να υποβαθμίσει τον νόμο Κατσέλη (ν. 3869/2010) σε μία εποχή που οι μισοί Ελληνες είναι άνεργοι και οι άλλοι μισοί είναι χαμηλόμισθοι με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο και αυτοκτονίες. Το εργατικό κίνημα δεν θα μείνει απαθές σ’ αυτήν την κατάσταση και θα παλέψουμε μαζικά και αγωνιστικά με όποιο τρόπο χρειαστεί».

Σύμφωνα με την κα Τζοτζολάκη στα Χανιά «ο κόσμος καταφεύγει σ’ εμάς, είναι υπερχρεωμένος, απογοητευμένος, εξαθλιωμένος. Καθημερινά έχουμε περιστατικά που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε».

Από την πλευρά του ο επιστημονικός συνεργάτης της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας κ. Παναγιώτης Καλόφωνος,  επεσήμανε πως «στόχος είναι να ενημερώσουμε τους πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την πρώτη κατοικία ή με τα δάνεια που έχουν συνάψει παλαιότερα. Οσον αφορά την πρώτη κατοικία ο νόμος Κατσέλη και η συνέχειά του, ν. 4161, δίνουν λύσεις αρκεί οι δανειολήπτες να απευθυνθούν στην Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας που με 59 παραρτήματα σ’ όλη την Ελλάδα παρέχει επαρκή κάλυψη οικονομική και νομική από οικονομικούς συμβούλους».

Σύμφωνα με τον κ. Καλόφωνο «ο νόμος Κατσέλη σαφώς και δίνει τη βασική ευκαιρία σε όλους όσους ενταχθούν, διότι πλέον με το ν. 4161 που στο μέλλον θα λέγεται “νόμος Στεργίου”, εάν επικρατήσει, αυτόματα ως τη διαξαγωγή της δίκης -που μπορεί να είναι μέχρι και 7 – 8 χρόνια μετά- σε προστατεύει μέχρι να αποφασίσει ο δικαστής πλέον με βάση το μελλοντικό σου εισόδημα, πώς και πόσο μπορείς να πληρώσεις για 3 – 5 χρόνια. Εφόσον πληρώσεις για 3 – 5 χρόνια τα υπόλοιπα ποσά θεωρητικά που περισσεύουν, σβήνονται».

«Θεωρούμε ότι πρέπει να προστατευτεί η κύρια κατοικία των εργαζομένων διότι από τη  μία πλευρά έχουν δεχτεί ένα σοβαρότατο πλήγμα από τα μέτρα και από την άλλη τα χαράτσια έχουν επιβαρύνει τον κόσμο σε σημαντικό βαθμό. Αρα, η βοήθεια για να ξεπεραστεί πρέπει να είναι από όλους μαζί, ομαδικά», σημείωσε.