ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ: Μηδενικές καταβολές οφειλετών προς τράπεζες

0118

Προσωρινές διαταγές Δικαστηρίων της Κρήτης Σε δικαίωση οφειλετών προχώρησαν τα Ειρηνοδικεία Χανίων και Ηρακλείου τα οποία αποφάσισαν μηδενικές καταβολές. Στην υπόθεση των Χανίων αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωσή του το Τοπικό Παράρτημα Χανίων της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, στο οποίο απευθύνθηκαν οφειλέτες – σύζυγοι με δανειακά προϊόντα σε δύο τράπεζες με συνολική οφειλή που ανέρχεται στο ποσό των 104.442,61 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι οφειλέτες, με τη συνδρομή των Νομικών Συμβούλων του Παραρτήματος πέτυχαν, δυνάμει του με αριθμό 774/4-12-2012 πρακτικό του Ειρηνοδικείου Χανίων, την προσωρινή υπαγωγή τους στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπως αυτός τροποποιήθηκε, αναστολή κάθε καταδιωκτικού μέτρου σε βάρος τους και διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας τους.

Η δε απόφαση ορίζει προσωρινά στους οφειλέτες μηδενικές μηνιαίες καταβολές μέχρι την επανεξέταση της υπόθεσης». Το Τοπικό Παράρτημα Χανίων της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας καλεί «τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους είτε να επισκεφθούν τα γραφεία του Τοπικού Παραρτήματος Χανίων καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, εκτός Τετάρτης, ώρες 10.30 π.μ. – 1 μ.μ. και Δευτέρα έως Παρασκευή ώρες 6.30 – 9 μ.μ. ή να επικοινωνήσουν στη διεύθυνση: Μάρκου Μπότσαρη 68, 73100 Χανιά. Τηλ.: 2821086245, Φαξ: 2821086245, e-mail: chania.peeke@ gmail.com, www.eeke.gr ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Στο μεταξύ, δικαίωση οφειλετών είχαμε και στο Ηράκλειο.

Όπως ανακοίνωσε το παράρτημα Ηρακλείου της Κίνησης Πολιτών Δανειοληπτών, το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου αποφάσισε μηδενική καταβολή υπερχρεωμένης για ένα έτος με προσωρινή διαταγή.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «το σημαντικό και ιστορικό της συγκεκριμένης απόφασης συνίσταται στο γεγονός ότι, ενώ οι συνολικές απαιτήσεις της υπερχρεωμένης προς στην πιστώτρια τράπεζά της ανέρχονται στο ποσό των 408.614,85 ευρώ, παρά την πρόβλεψη του νόμου 4161/2013 για καταβολή ελάχιστου ποσού καταβολής των τελευταίων ενήμερων μηνιαίων καταβολών με βάση την οικονομική κατάσταση του αιτούντος, χωρίς να μπορεί να είναι μικρότερο από το 10% των μηνιαίων δόσεων που όφειλε να καταβάλει στη δανείστριά της μέχρι τη στιγμή της υποβολής της αίτησης, το Δικαστήριο όρισε μηδενική καταβολή έως τη δικάσιμο λόγω του ότι είχε τις προϋποθέσεις του άρθρου 1 σε συνδυασμό του άρθρου 8 παρ. 5 του Ν. 3869/2010 από τις συνολικές οφειλές της προς την πιστώτρια σύμφωνα με τα ανωτέρω να ορίζεται μηδενική δόση.

Η αιτούσα είναι ελεύθερος επαγγελματίας φροντίδας νηπίων, μηναία εισοδήματα τα 600 ευρώ και διαθέτει οκτώ αγροτεμάχια στην περιοχή του Ηρακλείου και το Δικαστήριο θεώρησε ότι δεν έχει τις οικονομικές δυνατότητες για τα στοιχειώδη για τη διαβίωσή της.