Υπερχρεωμένοι δανειολήπτες – Συνέντευξη της προέδρου της ένωσης εργαζομένων καταναλωτών ενόψει της ημερίδας

0100

Η πρόεδρος της ένωσης εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδας Ιωάννα Καρανδινάκη, παραχώρησε συνέντευξη, με αφορμή την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί απόψε σε αίθουσα του εργατοϋπαλληλικού κέντρου Χανίων στις 18.30 για τους τρόπους άμυνας των δανειοληπτών: Ποια είναι η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας;

Η ΕΕΚΕ είναι μία ένωση καταναλωτών που απευθύνεται στους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους, τις νοικοκυρές, τους φοιτητές, σε όλη την κοινωνία. Στοχεύει-μεταξύ άλλων- στην καταπολέμηση της ακρίβειας, στην εκπαίδευση των καταναλωτών, οι οποίοι πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους αλλά και να αναγνωρίζουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των προμηθευτών (τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, ασφαλιστικές εταιρείες, εμπορικά καταστήματα, αγορές μέσω διαδικτύου κλπ) και να αντιδρούν.

Δραστηριοποιούμαστε σε όλη την Ελλάδα, με Τοπικά Παραρτήματα, σε κάθε νομό και με ένα δίκτυο επιστημονικών συνεργατών που αποτελείται από δικηγόρους και οικονομολόγους, συνδράμουμε τους καταναλωτές για οποιοδήποτε καταναλωτικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν.

Γιατί ένας δανειολήπτης να υπαχθεί στις διατάξεις του Ν3869/10;

Σήμερα, η οικονομική κρίση έχει στην κυριολεξία γονατίσει τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στις καθημερινές βιοτικές τους ανάγκες, πόσο μάλλον, στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Ο Ν3869/10, γνωστός και ως Νόμος Κατσέλη, δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με τις τράπεζες, σύμφωνα με τις δικές τους οικονομικές δυνατότητες.

Και όταν λέμε τα δάνειά τους, εννοούμε οποιαδήποτε οφειλή στις τράπεζες: καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια (ακόμη και τα στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων) και τις οφειλές από πιστωτικές κάρτες

Ποιοί μπορούν να υπαχθούν στο νόμο;

Άνεργοι, µισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες-µη έµποροι, καθώς και έµποροι εφόσον έχουν διακόψει την εµπορία τους υπό τον όρο ότι για όσο χρόνο ήταν έµποροι ήταν ενήµεροι στις οφειλές τους, µικροέµποροι ακόµη και εν ενεργεία. Πώς μπορεί ένας οφειλέτης να προστατευθεί από τους πλειστηριασμούς;

Κατ’ αρχήν με τα ένδικα μέσα που παρέχει ο νόμος (π.χ. ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής, ανακοπή κατά της κατάσχεσης κ.λ.π.), αλλά πλέον και με την υπαγωγή του στο Ν3869/10. Η επικείμενη απελευθέρωση των πλειστηριασμών καθιστά επιτακτική την ανάγκη της ρύθμισης των οφειλών των δανειοληπτών, γιατί κινδυνεύει η περιουσία τους και η κύρια κατοικία τους.

Γι αυτό και σήμερα πραγματοποιούμε ημερίδα εδώ στα Χανιά, για να ενημερώσουμε τους ενδιαφερόμενους για τις δυνατότητες που έχουν να αμυνθούν στους πλειστηριασμούς, αλλά και για μία σειρά θεμάτων, όπως πώς μπορούν να αποφύγουν τις κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας και για οτιδήποτε αφορά την προστασία τους σε σχέση με τις οφειλές τους στις τράπεζες.

Καλούμε λοιπόν, κάθε ενδιαφερόμενο να είναι απόψε στις 18.30 μαζί μας, στην αίθουσα του Γενικού Συμβουλίου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου του Νομού Χανίων, όπου μία ομάδα Επιστημονικών Συνεργατών μας αλλά και η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματός μας, θα ενημερώσει διεξοδικά για όλα όσα αφορούν τους καταναλωτές σχετικά με τις συναλλαγές τους με τις τράπεζες.

Γιατί να γίνω μέλος σας;

Γιατί με 1 ευρώ το μήνα μπορείτε να έχετε δωρεάν νομικές και οικονομικές συμβουλές, αλλά κυρίως γιατί πάντα -αλλά ειδικά στις δύσκολες μέρες που διανύουμε -οι συλλογικότητες όπως, είναι οι ενώσεις καταναλωτών, μπορούν να καταφέρουν πολύ περισσότερα. Μόνος, στέκεις αδύναμος και δεν μπορείς να αντιδράσεις. Εμείς λέμε, όλοι μαζί μπορούμε!