Ημέρα πλειστηριασμών και κινητοποιήσεων

Αρχίζει σήμερα η διεξαγωγή των πλειστηριασμών αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο για τις οφειλές μεταξύ των ιδιωτών (τράπεζες). Πλέον, οι πλειστηριασμοί παύουν να διεξάγονται στα Ειρηνοδικεία ενώ μία σειρά από κινητοποιήσεις έχουν εξαγγελθεί από τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών, το ΠΑΜΕ και τη Λαϊκή Ενότητα.

Οι πλειστηριασμοί αφορούν ακίνητα, αγροτεμάχια, βιομηχανικά κτίσματα, γραφεία κ.α. με τους επισπεύδοντες να είναι τόσο τράπεζες όσο και ιδιώτες.

Από την 1η Μαΐου, ξεκινούν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς την εφορία και τα Ταμεία.

Το μεσημέρι, περίπου 25 άτομα του κινήματος κατά των πλειστηριασμών εισήλθαν στην Τράπεζα της Ελλάδας στο κέντρο της Αθήνας πετώντας τρικάκια υπό το βλέμμα των αστυνομικών.

Σε οργάνωση και αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών καλεί το ΠΑΜΕ που προγραμματίζει συλλαλητήριο στο Υπ. Οικονομικών.

H Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τις δράσεις των κινημάτων κατά των πλειστηριασμών σε όλη την Ελλάδα, καλώντας σε συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών και στη Βουλή.

Προστασία των καταναλωτών

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι πολλοί δανειολήπτες δεν γνωρίζουν τον τρόπο άσκησης των δικαιωμάτων τους έναντι της επιβολής κατάσχεσης, γι’ αυτό έχει δημιουργήσει επιστημονικές ομάδες εργασίας, αποτελούμενες από νομικούς και οικονομολόγους, οι οποίοι παρέχουν ενημέρωση και συμβουλευτική στους οφειλέτες.

Καλεί τους καταναλωτές  που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σχετικά με την εξυπηρέτηση των οφειλών τους, να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της προκειμένου να ενημερωθούν κατά  περίπτωση από τους επιστημονικούς συνεργάτες της και να τους παρασχεθεί η καταλληλότερη υποστήριξη.

Υπενθυμίζεται ότι η κύρια κατοικία προστατεύεται από τον νόμο για όσους έχουν τις προϋποθέσεις να υπαχθούν στον Ν.3869/2010 (Νόμος Κατσέλη), όπως ισχύει και με χρονικό ορίζοντα, προς το παρόν, τον Δεκέμβριο του 2018.

«Μπλόκο»

Δύο ημέρες πριν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών έρθουν στην Αθήνα για να βάλουν την «ατζέντα» με τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και τα μεγάλα αφεντικά έδειξαν για μία ακόμη αφορά… τα δόντια τους στην ελληνική πλευρά.

Διεμήνυσαν μέσω των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ότι αν η Ελλάδα δεν ανεβάσει ταχύτητα στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς δεν πρόκειται να υπάρξει «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ενώ στο τελευταίο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών είχε διαφανεί ότι δεν αποτελούσαν συγκεκριμένο προαπαιτούμενο κάποιας αξιολόγησης, αλλά για βασικό δεδομένο το οποίο έχουν θέσει υπό στενή παρακολούθηση οι θεσμοί, ξαφνικά τα πράγματα άλλαξαν προς το χειρότερο για την ελληνική πλευρά.

Σε αυτό το πλαίσιο και η «έκρηξη» του Ευκλείδη Τσακαλώτου απέναντι στις παρατηρήσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ενέτεινε τις πιέσεις για τη βαθμιαία αύξησή τους και τη διάχυση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε ολόκληρη τη χώρα.

Κινητοποιήσεις

Με αφορμή την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, στις 6.30 μ.μ., στο Υπουργείο Οικονομικών.

Στη Θεσσαλονίκη, η γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε συγκεντρώσεις στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Θεράποντα και στην πλατεία δημαρχείου στον Εύοσμο.

H Λαϊκή Ενότητα στηρίζει τις δράσεις των κινημάτων κατά των πλειστηριασμών σε όλη την Ελλάδα και καλεί τα μέλη της να τις στηρίξουν και να συμμετάσχουν μαζικά.

Στην Αθήνα προγραμματίζεται συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή ώρα στις 6 μ.μ. και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών και στη Βουλή.