Οι μισθωτοί περιορίζονται στα απαραίτητα…

0154

Οι μισθωτοί στην Ελλάδα αγοράζουν όσα επιτρέπουν τα εισοδήματά τους και όχι όσα θα ήθελαν, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας την οποία διενήργησε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ / ΓΣΕΕ) και η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) σε συνεργασία με την εταιρεία Αlco το χρονικό διάστημα 18 – 25 Φεβρουαρίου.

Τι δείχνει έρευνα του ΙΝΕ / ΓΣΕΕ για τα εισοδήματα 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου οι μισοί μισθωτοί δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμη και βασικές ανάγκες και η κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών των μισθωτών για το 47% στηρίζεται σε ανάληψη καταθέσεων, ενώ το 16% αναγκάζεται να δανειστεί.

Όπως είναι λογικό, μόνο το 22% δηλώνει ότι μπορεί αποπληρώνει κάρτες και δάνεια, το 30% δηλώνει ότι ανταποκρίνεται συνήθως, το 9% λίγες φορές και το 6% δεν μπορεί να ανταποκριθεί καθόλου.

Τέλος σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα, το 53% των ερωτηθέντων δηλώνει μείωση, έναντι του 44% που δηλώνει σταθερότητα, καλύτερη εικόνα από τον Σεπτέμβριο (70% και 26% αντίστοιχα), ενώ σε επίπεδο τριμήνου το 79% δηλώνει σταθερότητα (έναντι 66% τον Σεπτέμβριο) και μόνο το 18% μείωση. Το 73% πιστεύει ότι η μείωση του εισοδήματος οφείλεται στη μείωση του μισθού.

Σχετικά με τις προσδοκίες, κυριαρχεί η απογοήτευση, ενώ κυρίαρχη είναι η αντίληψη ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα. Όσον αφορά τώρα τα επίπεδα κατανάλωσης των μισθωτών, για πρώτη φορά η συνολική δαπάνη κατανάλωσης αποτυπώθηκε σταθερή (49%), με το 19% να μιλά για αύξηση και το 31% για μείωση.