Για Γέλια και για Κλάματα…!

Αναπαράγουμε σημεία ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” (της 7/10/2011) και της δημοσιογράφου κας. Έλενας Λάσκαρη, στο οποίο αποτυπώνονται τα φαιδρά και τα ευτράπελα των συντελεστών του Φ.Π.Α. στα είδη εστίασης, αποδεικνύοντας έτσι την τουλάχιστον ανεπάρκεια των “φωστήρων” του Υπουργείου Οικονομικών.

Ας δούμε λοιπόν μερικά σημεία, από τα πολλά που παραθέτει η ρεπόρτερ:

  • Το σάντουιτς, αν είναι αεροστεγώς κλεισμένο και στην συσκευασία αναγράφεται ημερομηνία παραγωγής και λήξης θα το αγοράσουμε με ΦΠΑ 13%. Εάν όμως “κάνουμε το λάθος” και ζητήσουμε από τον καταστηματάρχη να μας το ψήσει τότε το σάντουιτς “πετάει” στον ΦΠΑ 23%.
  • Η μπουγάτσα με τυρί όπου και αν καταναλωθεί (εντός ή εκτός του καταστήματος) υπάγεται στον συντελεστή 23%. Η γλυκιά μπουγάτσα όμως (μπουγάτσα με κρέμα) αν καταναλωθεί εκτός καταστήματος έχει συντελεστή 13% και εντός καταστήματος 23%.
  • Και για τα γλυκά, αν καταναλωθούν εκτός καταστήματος ανεξάρτητα αν προσφέρονται σε ανοικτή ή κλειστή συσκευασία, υπάγονται στον ΦΠΑ 13%, εάν καταναλωθούν εντός καταστήματος τότε τα γλυκά γίνονται…αλμυρά με ΦΠΑ 23%.
  • Τα “σφολιατοειδή” και πίτες (τυρόπιτες κλπ) υπάγονται στον ΦΠΑ 23% ανεξάρτητα αν καταναλωθούν εντός ή εκτός του καταστήματος. Αν όμως τα αγοράσουμε άψητα, τότε κατά το Υπουργείο Οικονομικών “είναι αυτονόητο ότι υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή”.
  • Φαγητό σε πακέτο. Το κάθε είδος φορολογείται με τον συντελεστή στον οποίο υπάγεται, ανεξάρτητα από το εάν πρόκειται για παράδοση μεμονωμένου αγαθού, ή πακέτου αγαθών. Έτσι αν στo ίδιο πακέτο παραγγελίας περιλαμβάνονται έτοιμα προς άμεση κατανάλωση φαγητά έχουν συντελεστή 23%, γλυκά, μη ανθρακούχο φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό και ψωμί έχουν συντελεστή 13%, ενώ ανθρακούχο νερό, αναψυκτικά και οινοπνευματώδη έχουν συντελεστή 23%.

και όλα αυτά διευκρινίζονται (;) με εγκύκλιο του αρμόδιου Υπουργείου.

Να γελάσουμε ή να κλάψουμε…;