ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Ανάληψη από ΑΤΜ

Η ανάληψη μετρητών από ATM, είναι στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πιο εύκολος και συμφέρων τρόπος μετατροπής νομισμάτων. Αν διαθέτετε τραπεζικό λογαριασμό σε ευρώ και χρησιμοποιείτε ΑΤΜ για ανάληψη ευρώ σε άλλη χώρα της Ε.Ε., η επιβάρυνσή σας είναι συνήθως η ίδια με αυτή που ισχύει για την ανάληψη χρημάτων στη χώρα σας. Αν πραγματοποιείτε ανάληψη από ATM από τραπεζικό λογαριασμό σε νόμισμα εκτός του ευρώ, συνήθως η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη. Κάνοντας ανάληψη από ATM, πετυχαίνετε τη συναλλαγή με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Αν ταξιδεύετε στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι:

  • υπάρχει πιθανότητα να μην έχετε πρόσβαση σε ΑΤΜ, είτε η πρόσβαση να είναι δύσκολη, ιδιαιτέρως αν βρίσκεστε σε απομακρυσμένο προορισμό (π.χ.: χωριά, νησιά),

μπορείτε να ενημερώνεστε για τα κοντινότερα καταστήματα και ΑΤΜ των τραπεζών, μέσω των ιστοσελίδων τους.

Πού να απευθυνθείτε

Όταν ξεκινάτε το ταξίδι σας σε χώρα με άλλο νόμισμα πέραν του ευρώ, καλό είναι να έχετε έστω ένα μικρό χρηματικό ποσό στο νόμισμα της εν λόγω χώρας για τα πρώτα και πιο επείγοντα έξοδα, καθώς την ώρα άφιξής σας, ενδέχεται να είναι όλα κλειστά ή να αναγκαστείτε να κάνετε μετατροπή νομισμάτων, σε ανταλλακτήριο με υψηλή προμήθεια.

Έχετε την επιλογή να αγοράσετε συνάλλαγμα στη χώρα προέλευσής σας ή στη χώρα προορισμού. Η αγορά συναλλάγματος, γίνεται σε:

  • καταστήματα τραπεζών,
  • κατά τόπους ανταλλακτήρια,
  • ανταλλακτήρια (exchange bureaus) του αεροδρομίου,
  • ρεσεψιόν των ξενοδοχείων.

Είναι ωστόσο γνωστό, ότι η μετατροπή νομισμάτων στο αεροδρόμιο ή στα ξενοδοχεία, ενδέχεται να μην είναι η πιο συμφέρουσα λύση, καθώς συχνά, η προμήθεια είναι υψηλή.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να φροντίζετε να ενημερώνεστε πριν προχωρήσετε στην αγορά συναλλάγματος, τόσο για την ισοτιμία των νομισμάτων, όσο και για το ύψος της προμήθειας. Με αυτό τον τρόπο, θα επιλέξετε την καλύτερη δυνατή συναλλαγή.

Συγκεκριμένα, αν ταξιδεύετε από χώρα του εξωτερικού στην Ελλάδα και επιθυμείτε να εξυπηρετηθείτε από κατάστημα τράπεζας, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι:

  • το ωράριο λειτουργίας τους, είναι Δευτέρα-Πέμπτη 8:00 π.μ.-14:30 μ.μ και Παρασκευή 8:00 π.μ.- 14:00 μ.μ., ενώ μόνο κάποια συγκεκριμένα καταστήματα έχουν διευρυμένο ωράριο,
  • παραμένουν κλειστά κατά τις επίσημες αργίες,
  • η εξυπηρέτησή σας είναι πιθανό να απαιτεί παραπάνω χρόνο, καθώς παράλληλα με εσάς, πιθανότατα θα υπάρχει πολύς κόσμος που θα πρέπει να εξυπηρετηθεί,
  • είναι πιθανό να μην έχετε εύκολη πρόσβαση σε κατάστημα τράπεζας, εάν βρίσκεστε σε κάποιο απομακρυσμένο προορισμό (π.χ.: χωριά, νησιά)

Παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες παραμένουν μια συμφέρουσα επιλογή, για μετατροπή των χρημάτων σας σε ευρώ, καθώς συνήθως, χρεώνουν χαμηλότερη προμήθεια από άλλα ανταλλακτήρια.