ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ: Ζητά «πάγωμα» του ειδικού τέλους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

091

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Η απαίτηση των καταναλωτών είναι το σταμάτημα του χαρατσιού στο πετρέλαιο θέρμανσης, η επιβολή δηλαδή του Ειδικού Τέλους Κατανάλωσης που επιβλήθηκε για το κτύπημα της λαθρεμπορίας στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Κατ’ αρχήν είναι πρωτάκουστο και δεν είναι ούτε νόμιμο αλλά ούτε και ηθικό, την παραβατικότητα πολλές φορές ακόμα και επώνυμων και «ευυπόληπτων επιχειρηματιών-επενδυτών» να καλείται να την πληρώνει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.

Ο καλός Θεός φάνηκε γενναιόδωρος τον περασμένο χειμώνα και μας χάρισε ήπιες καιρικές συνθήκες. Παρ’ όλα αυτά θρηνήσαμε θύματα ηλικιωμένους, νέους και μικρά παιδιά στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν με εναλλακτικούς και συνάμα επικίνδυνους τρόπους θέρμανσης.

Πολλά νοικοκυριά και ολόκληρες πολυκατοικίες έμειναν χωρίς θέρμανση. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δραματική υποβάθμιση της ζωής των καταναλωτών και σε αυτό το επίπεδο. Το περιβάλλον επιβαρύνθηκε σημαντικά από τους εκπεμπόμενους ρύπους που προκαλούσε η καύση του ξύλου αλλά και ακατάλληλων για καύση υλικών.

Παρατηρήθηκε σημαντική φοροδιαφυγή από ένα σωρό σημεία πώλησης καυσόξυλων και λοιπών εφοδίων καύσης, ενώ παράλληλα από τη μείωση των πωλήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης το κράτος έχασε περί τα 300.000.000 ευρώ.

Τον επερχόμενο χειμώνα τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δραματικά. Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης με βάση της εξελίξεις στη Συρία και τις παρενέργειες στην ευρύτερη περιοχή παραγωγής πετρελαίου, αναμένεται να έχουν ανοδική πορεία. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα περισσότερες οικογένειες σε σχέση με πέρυσι δεν θα είναι σε θέση να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης.

Με το σύστημα εισροών-εκροών που εγκαθίσταται στα πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων και θα ολοκληρωθεί σε ολόκληρη τη χώρα τους πρώτους μήνες του 2014 κτυπιέται αποτελεσματικά η λαθρεμπορία στα καύσιμα. Ποιος λοιπόν ο λόγος συνέχισης επιβολής του Ειδικού Τέλους στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπως κάθετα δηλώνει ο κ. Στουρνάρας; Μήπως εν τέλει επινόησαν ένα ακόμα χαράτσι στα πλαίσια της φοροεπιδρομής ενάντια στα νοικοκυριά;

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ενώνει τη φωνή της με τους καταναλωτές και απαιτεί το σταμάτημα του Ειδικού Τέλους Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το αίτημα είναι παλλαϊκό και δίκαιο».