Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας: Διεξαγωγή των πλειστηριασμών αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο

Διεξαγωγή των πλειστηριασμών αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο

Με τον Νόμο 4512/2018 από τις 21/02/2018 λαμβάνει έναρξη η διεξαγωγή των πλειστηριασμών αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο για τις οφειλές μεταξύ των ιδιωτών (Τράπεζες), ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης, που σημαίνει ότι καταργείται η φυσική διεξαγωγή τους κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία. Το ίδιο ισχύει και για τις οφειλές του Δημοσίου, όπου η διεξαγωγή των πλειστηριασμών θα λαμβάνει χώρα αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικών μέσων, με ημερομηνία έναρξης τους την 01/5/2018.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας διαπιστώνοντας ότι πολλοί δανειολήπτες δεν γνωρίζουν τον τρόπο άσκησης των δικαιωμάτων τους έναντι της επιβολής κατάσχεσης, έχει δημιουργήσει επιστημονικές ομάδες εργασίας, αποτελούμενες από νομικούς και οικονομολόγους, οι οποίοι παρέχουν ενημέρωση και συμβουλευτική στους οφειλέτες.

Για τους πλειστηριασμούς που έχει ήδη οριστεί να πραγματοποιηθούν με φυσικό τρόπο οποτεδήποτε μετά τις 21/02/2018 και έχει ήδη συντελεστεί η σχετική προδικασία του πλειστηριασμού, αυτοί διενεργούνται με ηλεκτρονικά μέσα, από τις 14:00 έως τις 18:00, εφόσον δεν αλλάζει η ημερομηνία διενέργειας και ο υπάλληλος του πλειστηριασμού (συμβολαιογράφος). Ο πλειστηριασμός διενεργείται κατόπιν ανάρτησης αναγγελίας από τον συμβολαιογράφο στο ηλεκτρονικό σύστημα δέκα (10) εργάσιμες ημέρες πριν την ημερομηνία διενέργειας.

Εφόσον αλλάζει η ημερομηνία διενέργειας ή ο υπάλληλος του πλειστηριασμού (συμβολαιογράφος), ο επισπεύδων δανειστής (πχ η Τράπεζα) είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου και του χρόνου διενέργειάς τους στον οφειλέτη με επίδοση προς αυτόν νέου αποσπάσματος κατασχετήριας έκθεσης , το αργότερο δέκα (10) ή είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες (εξαρτάται αν πρόκειται για κατάσχεση κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων) , πριν από την ορισθείσα αρχικά ημερομηνία διενέργειας του φυσικού πλειστηριασμού.

H περίπτωση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων (επομένως και της κύριας κατοικίας) υφίσταται στις περιπτώσεις ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Τράπεζες, το Δημόσιο (ΔΟΥ), τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τους Ιδιώτες.

Υπενθυμίζεται ότι η κύρια κατοικία προστατεύεται από τον Νόμο για όσους έχουν τις προϋποθέσεις να υπαχθούν στον Ν.3869/2010 (Νόμος Κατσέλη), όπως ισχύει και με χρονικό ορίζοντα, προς το παρόν, τον Δεκέμβριο του 2018.

Καλούνται οι καταναλωτές  που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σχετικά με την εξυπηρέτηση των οφειλών τους, να επικοινωνούν  με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας  προκειμένου να ενημερωθούν κατά  περίπτωση από τους ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες και να τους παρασχεθεί η καταλληλότερη υποστήριξη.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δ/νση: Ιουλιανού 28, 104 33 Αθήνα. Τηλ.:210-8817730, Φαξ:210-8817784
Web: www.eeke.gr
e-mail: info@eeke.gr
fb: www.facebook.com/enosikatanaloton/