Ελλάδα: ο εφιάλτης των «κόκκινων» δανείων – τι θα κάνει η κυβέρνηση

0133

Έξι χρόνια ύφεσης, κατάρρευσης των εισοδημάτων και ανεργίας ρεκόρ έχουν αφήσει βαθιές πληγές στην ελληνική κοινωνία.

Τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν εφιάλτη για χιλιάδες οικογένειες.

Καθώς η προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας εκπνέει το Δεκέμβριο, οι ενώσεις δανειοληπτών κατακλύζονται από απελπισμένους πολίτες:

Ελένη Λυκούδη/ δανειολήπτρια
«Φοβάμαι ότι θα το χάσω τελικά και δεν ξέρω τι να κάνω. Χρειάζονται δικηγόροι, κλητήρες… δεν έχω να ελπίζω. Το μόνο που ελπίζω είναι ότι κάποια στιγμή θα μείνω στο δρόμο… τίποτα άλλο. Θέλω να βρεθεί μία βοήθεια»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων άγγιξε, στις αρχές του έτους, το 33,5% του συνόλου. Ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά όλου του κόσμου.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η ελληνική κοινωνία έχει μετατραπεί από μία κοινωνία δανειοληπτών σε μία κοινωνία υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, τα “κόκκινα” δάνεια αγγίζουν, πλέον, τα 77 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως, οι άνθρωποι που ασχολούνται καθημερινά με το πρόβλημα πιστεύουν ότι είναι πολύ περισσότερα.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό.

Στην Ιταλία, τα «κόκκινα» δάνεια ξεπερνούν, πλέον, τα 170 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην Ισπανία, όπου είχε καταγραφεί κύμα αυτοκτονιών όταν οι πολίτες έχαναν τα σπίτια τους, τα «κόκκινα» δάνεια αγγίζουν τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πίσω από τα νούμερα κρύβεται μία θλιβερή πραγματικότητα: η καταστροφή της μεσαίας τάξης του ευρωπαϊκού νότου.

Ελένη Χαραλαμπίδου/ Νομικός Σύμβουλος ΓΣΕΕ

“το προφίλ είναι όλοι οι πολίτες της μεσαίας τάξης, είτε αυτό αφορά τα χαμηλά εισοδήματα της μεσαίας τάξης είτε τα υψηλότερα… εντάσσονται οι σημερινοί άνεργοι, οι μισθωτοί όπου το ισοζύγιο εσόδων εξόδων είναι δυσανάλογο διότι τα έξοδα πλέον είναι υπέρογκα σε σχέση με τα εισοδήματα και πλέον έχουμε τους επιχειρηματίες, το μεγάλο πλήγμα στη μεσαία τάξη.”

Για να περιορίσει τις εκρηκτικές διαστάσεις του προβλήματος, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει όσους ακόμα πληρώνουν τις δόσεις τους. Θα ζητήσει από την Κομισιόν να μειωθούν τα επιτόκια, με χρήση κοινοτικών κονδυλίων.

Νίκος Δένδιας/ Υπουργός Ανάπτυξης

“υπάρχει θέμα χρήσης των διαρθρωτικών ταμείων για την επιδότηση των επιτοκίων των ενήμερων δανείων του Νότου, που έχουν όμως πολύ υψηλό επιτόκιο και άρα που τελικά θα γίνουν και αυτά “κόκκινα”. Η Ελλάδα, ούτε και ο Νότος δε ζητάμε επιπλέον χρήματα… Ζητάμε ευέλικτη χρήση των χρημάτων που έχουμε για να ξεπεράσουμε την κρίση.”

Όσο για όσους βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο», οι πρώτες ρυθμίσεις θα έρθουν στις αρχές Οκτωβρίου, μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρώτη ρύθμιση θα αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια (σε μία λύση «πακέτο» με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

Στη συνέχεια θα έρθει η νομοθετική ρύθμιση για τα στεγαστικά δάνεια, εγκαίρως ώστε να παραμείνει σε ισχύ η προστασία της πρώτης κατοικίας.