«Δεν τους χαρίζουμε καμία Κυριακή»

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τις Κυριακές και τις ζωές μας» και «ούτε 52, ούτε 7, ποτέ την Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά» πλήθος πολιτών διαδήλωσε στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στην προγραμματισμένη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στην οδό Ερμού και προχώρησαν σε πορεία στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των εμποροϋπαλλήλων με αίτημα την κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

Σήκωσαν πανό, που μεταξύ άλλων έγραφαν το εξής: «Ποτέ δουλειά την Κυριακή», «ούτε βήμα πίσω στον εργασιακό μεσαίωνα», «δεν δουλεύουμε – δεν ψωνίζουμε» και «δεν τους χαρίζουμε καμία Κυριακή».

Στην οποία κινητοποίηση καλούσαν η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ), η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Επίσης, συμμετείχαν συλλογικότητες όπως το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια και οργανώσεις από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τον αναρχικό χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστη ήταν η κίνηση των καταναλωτών και γενικότερα του κοινού στο κέντρο της πόλης παρά την έναρξη της περιόδου των θερινών εκπτώσεων οι οποίες ανέρχονται έως και 50%.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας της ΟΙΥΕ, Παναγιώτης Κυριακούλιας, έκανε λόγο για «πρόσχημα της ενίσχυσης του τουρισμού» αναφορικά με το νέο μέτρο ανοίγματος των καταστημάτων 32 Κυριακές (από Μάιο- Οκτώβριο) στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας και του παραλιακού μετώπου.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι αυτό δεν θα συμβάλει στην αύξηση του τουρισμού αλλά ούτε και στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων, «απεναντίας θα αυξήσει τα λουκέτα οδηγώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικεφαλής αντιπροσωπείας στελεχών της Λαϊκής Ενότητας, έδωσε το «παρών» στη συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην οδό Ερμού, απ’ όπου δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: ”Η κατάργηση της Κυριακής αργίας αποτελεί σχέδιο των πολυεθνικών αλυσίδων και ορισμένων μεγάλων πολυκαταστημάτων, το οποίο προωθείται μέσω της τρόικας και των εγχώριων κυβερνήσεων και αποβλέπει στην εξόντωση και εξαφάνιση του μικρομεσαίου εμπορίου και την πλήρη άλωση των τοπικών αγορών με δουλεμπορικές σχέσεις εργασίας».

Στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, στη συμπρωτεύουσα οι απεργοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση μετά τις 12 στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους κατέληξαν στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, όπου διαλύθηκε η πορεία.

Επιτροπές περιφρούρησης της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων του νομού απέκλεισαν από νωρίς το πρωί τις εισόδους δύο πολυκαταστημάτων καθώς και ένα κατάστημα πολυεθνικής αλυσίδας στην οδό Τσιμισκή.

Ακόμη, μέλη οργανώσεων όπως η ΠΑΣΕΒΕ, η Αντεπίθεση Εργαζομένων, το Δίκτυο Ανέργων Επισφαλώς Εργαζομένων και άλλων συλλογικοτήτων απέκλεισαν κυρίως μεγάλα καταστήματα πολυεθνικών.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Δημήτρης Μπελόπουλος δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει θεατής στη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Τόνισε δε ότι η κατάργησή της θα έχει ως συνέπεια «την υλοποίηση των αξιώσεων των μονοπωλίων για ολοσχερείς ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο, για ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και για απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που θα συνοδεύεται με μισθούς των 200 και 300 ευρώ».

Ανοιχτά ήταν αρκετά καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά η κίνηση στα καταστήματα διέφερε από την κίνηση των άλλων ημερών, ενώ αρκετοί από τους πελάτες είναι τουρίστες από γειτονικές χώρες.

Αντιδράσεις για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων υπήρξαν και στην Κρήτη. Πιο συγκεκριμένα, στα Χανιά άνοιξαν τα καταστήματα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και στους δρόμους προς το παλιό λιμάνι, ενώ κλειστά ήταν προς άλλα σημεία της πόλης.

Την αντίθεσή τους στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξέφρασαν ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, το Εργατικό Κέντρο και το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον πεζόδρομο του Κάτολα. Κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές έχουν ταχθεί ο σύλλογος κρεοπωλών Χανίων καθώς και ο σύλλογος της δημοτικής αγοράς της πόλης.

Οι συγκεντρωμένοι ύψωσαν πανό κατά της κατάργησης της αργίας τις Κυριακές ενώ διένειμαν φυλλάδια σε πολίτες και καταστηματάρχες.

Στο Ηράκλειο, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, οι ομάδες γυναικών της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και η ΠΑΣΕΒΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το δικαστικό μέγαρο της πόλης διεκδικώντας τη διασφάλιση της κυριακάτικης αργίας.