«Δεν ψωνίζω, δεν δουλεύω!»

Με νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου απαντά στην προγραμματισμένη λειτουργία των καταστημάτων αυτή την Κυριακή 16 Ιουλίου η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ), οργανώνοντας απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην Ερμού (Αθήνα).

Ταυτόχρονα, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), σε τοποθέτηση του προέδρου της, τονίζει την αντίθεσή της σε κάθε σχέδιο για 32 Κυριακές, ενώ ΓΣΕΕ και Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας καλούν εργαζόμενους και καταναλωτές να συνταχθούν με το σύνθημα «Κυριακή κλειστά! Δεν ψωνίζω – δεν δουλεύω!».

«Με τη νέα νομοθεσία, οι εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν να λειτουργούν όλες τις Κυριακές της θερινής περιόδου (32 Κυριακές) στον Δήμο Αθήνας, στο παραλιακό μέτωπο, στο αεροδρόμιο και στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, διαλύοντας τη ζωή χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων.

»Είναι φανερό ότι αν οι εργαζόμενοι δεν αντισταθούν, το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας θα συνεχιστεί, διότι αυτό θέλουν οι μεγάλες αλυσίδες, οι πολυεθνικές, τα malls, τα εκπτωτικά χωριά. Η εξυπηρέτηση του τουρισμού είναι απλώς το πρόσχημα», επισημαίνει η ΟΙΥΕ, καλώντας σε μαζική απεργιακή μάχη, ενώ ενημερώνει ότι από κοινού με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) προτίθεται να προσφύγει εκ νέου στο ΣτΕ μόλις εκδοθεί και η σχετική υπουργική απόφαση, με στόχο να καταργήσει στην πράξη το αντεργατικό νομοθέτημα.

Στη Θεσσαλονίκη

«Ολα για τα μονοπώλια και το κεφάλαιο;» Τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας ζητούν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και ο Σύλλογος Μικρών και

Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης, που προχωρούν την Κυριακή σε κινητοποιήσεις.

Οι δύο φορείς δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι με την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπει την προαιρετική λειτουργία πάσης φύσεως εμπορικών επιχειρήσεων 32 Κυριακές τον χρόνο και καλούν στην απεργιακή κινητοποίηση.

Σύφωνα με την πρόεδρο της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, Γαρυφαλλιά Καλαμαρά, «υπογράφηκε τις προηγούμενες μέρες η υπουργική απόφαση που απελευθερώνει το άνοιγμα των Κυριακών από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, κάτι που σημαίνει για τους εμποροϋπαλλήλους εντατικοποίηση, ωράρια εξαντλητικά, επτά μέρες τη βδομάδα.

»Είναι ένα μέτρο που διευκολύνει ξεκάθαρα τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους να αυξήσουν τα κέρδη τους, την ώρα που οι εμποροϋπάλληλοι δουλεύουν με μισθούς πείνας, εξαντλητικά ωράρια και έχουν χάσει τον ύπνο και τον χρόνο με την οικογένειά τους», τόνισε η ίδια.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κιουμουσίδης, σημείωσε από την πλευρά του ότι «μετά τη φοροληστεία έρχεται και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που για εμάς τους αυτοαπασχολούμενους είναι η φυσική μας εξόντωση. Πανηγύρισαν όλοι για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την κυριακάτικη αργία. Παρ’ όλα αυτά, σε 3 μήνες τέλειωσαν αυτά τα πανηγύρια. Με τι; Ολες οι Κυριακές ανοιχτές. Πρέπει να αντισταθούμε και να περιφρουρήσουμε όλοι την απεργία».

Οι δύο συνδικαλιστικοί φορείς καλούν όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία την Κυριακή 16 Ιουλίου, καθώς και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν την ίδια μέρα στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους, στις 8.30.