Ημερίδα Ε.Κ.Β. – Ενωσης Καταναλωτών Εργαζομένων στο Βόλο
Ανάσα για πολλούς Βολιώτες δανειολήπτες που είχαν συνάψει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικά φράγκα, μπορεί να δώσει η έκδοση απόφασης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης που δικαίωσε θιγόμενο δανειολήπτη και πλέον αποτελεί σημαντικό δεδικασμένο. Το πλαίσιο στο οποίο μπορούν να κινηθούν οι δανειολήπτες για την διευθέτηση της οφειλής τους και την μείωση του χρέους τους στα επίπεδα του χρόνου λήψης του δανείου τους, με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε ημερίδα που συνδιοργανώνουν στο Βόλο το Σάββατο στις 6.30 το απόγευμα στο ΕΚΒ η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Βόλου, δομή της ΓΣΕΕ, μαζί με το ΕΚΒ.
Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την μέρα που ξέσπασε το πρόβλημα με την αλλαγή ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, υπολογίζεται ότι στην Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Βόλου και στο Ε.Κ.Β. απευθύνθηκαν περισσότεροι από 150 εργαζόμενοι από διάφορα σωματεία που είχαν λάβει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικά φράγκα και οι οποίοι πλέον είναι εγκλωβισμένοι, εάν και εκτιμάται ότι οι δανειολήπτες στην περιοχή που είχαν συνάψει αντίστοιχα δάνεια είναι πολύ περισσότεροι.
Συνολικά στην επικράτεια υπολογίζεται ότι περίπου 75.000 δανειολήπτες περιλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία οι οποίοι και βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς η κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στο νόμο Κατσέλη.
Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν, οι δυνατότητες που δίνει στους οφειλέτες ο νόμος 3869/10 «Ρύθμιση Οφειλών Υπερχρεωμένων Φυσικών Προσώπων και άλλες διατάξεις», θα δοθούν από την Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας στατιστικά στοιχεία από τη διαχείριση σχετικών υποθέσεων, θα αναφερθούν πώς και σε ποιες περιπτώσεις προστατεύονται οι τραπεζικές καταθέσεις ενώ θα υπάρξει εκτενής αναφορά στη διάσωση της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Οπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Παν. Καλόφωνος, επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, οι δανειολήπτες θα πρέπει να ενημερωθούν εμπεριστατωμένα έτσι ώστε οι κινήσεις που θα κάνουν να είναι οι ενδεδειγμένες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Αυτό που προκρίνεται είναι η κατάθεση προσφυγής, διαδικασία ωστόσο που δεν είναι και τόσο ανέφελη, καθώς η κάθε δικογραφία που θα πρέπει να συμπληρωθεί είναι τουλάχιστον 95 σελίδες όταν στην περίπτωση του νόμου Κατσέλη το σκεπτικό της κάθε δικογραφίας δεν ξεπερνά τις 30 σελίδες.
Το μεγάλο «μπαμ» με τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικά φράγκα έγινε την περίοδο 2007-2009 και ειδικότερα το 2008, με συγκεκριμένες ελληνικές τράπεζες να προσφέρουν ελκυστικά επιτόκια προκειμένου να πειστούν οι πελάτες τους. Μετά την υποτίμηση του ελβετικού φράγκου, τρέχουν και δεν φτάνουν, αφού ουσιαστικά το ποσό της οφειλής τους έφτασε στα ύψη με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να καλούνται να βάλουν διπλά και τριπλά το χέρι στην τσέπη.
«Η δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Ξάνθης, μετά από προσφυγή συνταξιούχου, τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Καλόφωνος, ανοίγει το δρόμο για να απεγκλωβίζονται δανειολήπτες που ενώ επί σειρά ετών αποπλήρωναν κανονικά το δάνειό τους, βρέθηκαν να χρωστούν στις τράπεζες μετά από χρόνια τα ίδια ή και παραπάνω χρήματα από όσα είχαν πάρει στην αρχή. Και αποτελεί σταθμό για πλήθος πολιτών που έλαβαν δάνεια σε ελβετικά φράγκα, αφού επίλυσε ένα μεγάλο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και νομικό πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί θίγοντας κυρίως εργαζόμενους».