Αντιδράσεις από την αύξηση των εισιτηρίων- «Πάλι το μάρμαρο θα πληρώσει ο απλός κόσμος» λένε οι ενώσεις

Σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους των καταναλωτικών ενώσεων προκαλεί η επιβολή αύξησης στην τιμή των εισιτηρίων για τα ΜΜΜ στην Αθήνα, με τους φορείς να υποστηρίζουν ότι για μια ακόμα φορά το μάρμαρο θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, ενώ θα δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τον ήδη επιβαρυμένο οικογενειακό προϋπολογισμό. 

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης η αύξηση θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του νέου χρόνου, με το κανονικό εισιτήριο να τιμάται στα 1,40 ευρώ (από το 1,20 που είναι σήμερα), το μισό 0,70, ενώ γίνονται προσπάθειες για να κρατηθεί η κάρτα απεριορίστων διαδρομών στα σημερινά επίπεδα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι παρά την αύξηση της τιμής, η διάρκεια του δεν θα ξεπερνά και πάλι τα 70 λεπτά της ώρας. 

Την τεταμένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά από αυτή την απόφαση όξυνε ακόμα περισσότερο η δηλωση του υφυπουργού  Μεταφορών Π. Σγουρίδη, ο οποίος στο Mega υποστήριξε ότι η αύξηση έγινε με.. πρακτικό σκεπτικό.

Το μειωμένο εισιτήριο θα κοστίζει 70 λεπτά και όπως εξήγησε ο υφυπουργός, μιλώντας στο «mega» ο λόγος που το εισιτήριο δεν πήγε στο 1,30, αλλά στο 1,40 είναι πρακτικός, καθώς το… μισό δεν γινόταν να είναι 0,65.

Στον κ. Σγουρίδη … απάντησε μέσω του newpost o αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ένωσης εργαζόμενων καταναλωτών Ελλάδας κ. Γιάννης Σαράντης:

Αν θέλουν να είναι πρακτικοί σε ό,τι αφορά τα εισιτήρια και την τιμή τους, να πάνε το εισιτήριο στο 1 ευρώ και το μισό στα 50 λεπτά. Είναι πιο στρογγυλό και πρακτικό έτσι….Να σταματήσουν να μας δουλεύουν. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

Ο κ. Σαράντης έκανε λόγο για ‘‘άσχημο ποδαρικό που θα κάνουν για μια ακόμα φορά οι καταναλωτές. Όπως τόνισε ”πρόκειται για μια ακόμα δυσβάσταχτη αύξηση, υπολογίσιμη στον οικογενειακό κορβανά. Για μια ακόμα φορά το μάρμαρο θα πληρώσουν οι άνθρωποι του μεροκάματου και οι υπερήλικες. Οι καταναλωτές δεν αντέχουν άλλο τέτοιες πολιτικές. Φτάνει πια πέντε χρόνια τώρα να πληρώνουν μονομερώς τις επιλογές των αρχών τα φτωχά στρώματα”.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σαράντης απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές να προσπαθήσουν να σταματήσουν το μέτρο που ”πλήττει τους εργαζόμενους των 500 και 600 ευρώ που υπολογίζουν ακόμα και το ευρώ”.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινείται και η εκτίμηση του Γ. Λεχουρίτη, προέδρου του ΙΝΚΑ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι ”αντί η κυβέρνηση σε αυτές τις δύσκολες εποχές να προστατεύσει τα χαμηλά οικονομικά στρώματα, δίνει κι άλλα χτυπήματα. Δεν αλλάζει ούτε τον χρόνο διάρκειας, κάτι που θα ήταν τουλάχιστον ένα θετικό στοιχείο”.

Εξάλλου, ο κ. Λεχουρίτης ανέφερε πως θα πρέπει να διευκρινιστούν ζητήματα όπως για παράδειγμα αν θα πληρώνουν εισιτήριο οι άνεργοι.