Ακριβές μου Βουτιές!

Το καλοκαίρι του 2015 ήρθε.

Το κόστος για μια βουτιά στις οργανωμένες παραλίες παραμένει ακριβό «σπορ», παρά το γεγονός ότι μετά από 6 χρόνια ύφεσης οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί δραματικά κι η ανεργία έχει φτάσει στα ύψη.

Έτσι για τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, για μια τετραμελή οικογένεια με παιδιά άνω των 6 ή 12 ετών (ανάλογα την τιμολογιακή πολιτική της κάθε επιχείρησης) το κόστος (είσοδος και ομπρέλα με ξαπλώστρες) κυμαίνεται στα 34 €, χωρίς βέβαια να υπολογίσει κανείς το κόστος των καντινών που μάλλον κινούνται ανεξέλεγκτα.

Ακόμα και δημοτικές επιχειρήσεις που υποτίθεται ότι ασκούν και κοινωνική πολιτική, πλησιάζουν τις τιμές των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Υπάρχουν βεβαίως και οι εξαιρέσεις.

Το ακριβό κόστος για μια βουτιά βέβαια δεν σταματάει στην Αττική, αλλά το χαράτσι στους λουόμενους μπαίνει σε όλη την Ελλάδα και μεγαλώνει στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Στα κοσμοπολίτικα νησιά δε, το ενοίκιο για δυο ξαπλώστρες και μια ομπρέλα ίσως και να ξεπερνάει το ενοίκιο μιας κατοικίας.

Είναι ένα ερώτημα, κατά πόσο οι Δήμοι εφαρμόζουν τις αποφάσεις του ΣτΕ (όπως είχαμε αναφερθεί στο δελτίο τύπου της 03/04/2015) και κατά πόσο στους διαγωνισμούς που διενεργούν για την εκμετάλλευση των παραλιών τους, λαμβάνουν υπόψη τους τη  δυνατότητα πρόσβασης των ελεύθερων λουόμενων (χωρίς δηλαδή να κάνουν χρήση ομπρελών και ξαπλώστρας) καθώς και τη διαμόρφωση χαμηλού εισιτηρίου ως κοινωνικό χρέος.