Και αυτό το καλοκαίρι

Οι εργαζόμενοι – καταναλωτές
βάζουμε φραγμό!
 

Γενικά στις μετακινήσεις μας:

Ευχάριστες διακοπές σημαίνει υπεύθυνες διακοπές. Ένας έλεγχος του οχήματος ή του δικύκλου πριν την αναχώρησή μας, θα μας γλυτώσει από ταλαιπωρία αλλά και από δυσάρεστες εκπλήξεις. Οφείλουμε να ελέγξουμε την κατάσταση των ελαστικών του οχήματος, τα ηλεκτρολογικά του και ενδεχομένως να προβούμε και σε ένα προληπτικό μίνι σέρβις, το οποίο θα συμβάλλει στη χαμηλή κατανάλωση καυσίμου και ταυτόχρονα στη μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Συνάμα, δεν πρέπει να αμελούμε την ύπαρξη ενός φαρμακείου που θα μας συνοδεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της εξόρμησής μας, ενός καταλόγου με χρήσιμα τηλέφωνα ανάγκης αλλά ενδεχομένως και έναν μικρό εργαλειοφόρο ο οποίος θα μας γλυτώσει από μπελάδες σε περίπτωση βλάβης.

Επειδή οι καλοκαιρινοί μήνες είναι μία περίοδος ιδιαίτερα αγαπητή στους λάτρεις της μηχανής, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως είναι και μία περίοδος ιδιαίτερα επικίνδυνη αφού η κίνηση είναι πυκνή στα οδικά δίκτυα. Για τον λόγο αυτό, καλό θα ήταν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουμε απότομους ελιγμούς και επιταχύνσεις και να εφαρμόζουμε πιστά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).

Στις μετακινήσεις με μηχανή:

  • Οφείλουμε πάντα να φοράμε το κράνος μας το οποίο πρέπει να συνοδεύεται και από την κατάλληλη στολή (γάντια, θώρακα, παντελόνι, παπούτσια), καθώς θα μας προστατεύσει όχι μόνο από μία πιθανή πτώση αλλά και από τον καυτό ήλιο και τα έντομα που καραδοκούν.
  • Οι στολές που διατίθενται στην αγορά με προστατευτικά για τους αγκώνες, τους ώμους, την πλάτη και τα γόνατα είναι ειδικά κατασκευασμένα για την εισροή του αέρα στο σώμα μας και την διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας.
  • Για μία ακόμα πιο δροσερή μετακίνηση, καλό θα ήταν να τοποθετήσαμε στο λαιμό μας ένα υγρό μαντήλι και ταυτόχρονα να έχουμε φροντίσει να εφοδιαστούμε με πόσιμο νερό.

Στις μετακινήσεις μας με αυτοκίνητο:

  • Η ορθή οδική συμπεριφορά είναι στάση ζωής. Ως επιβάτες του αυτοκινήτου πρέπει πάντα να φοράμε ζώνη ασφαλείας και να τοποθετούμε τα μικρά παιδιά στα πίσω καθίσματα.
  • Σημαντική είναι η ξεκούραση του οδηγού, κυρίως στα μεγάλα ταξίδια. Οι χώροι στάθμευσης των λεωφόρων ταχείας κυκλοφορίας είναι ειδικά κατασκευασμένοι για αυτόν το λόγο αλλά και για τις περιπτώσεις μηχανολογικής βλάβης.

Στις αεροπορικές μετακινήσεις μας :

Πρέπει να γνωρίζουμε πως σύμφωνα με τον κανονισμό 261/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου 2004:

  • Σε περίπτωση ματαίωσης της πτήσης μας, δικαιούμαστε αποζημίωση εκτός αν έχουμε ενημερωθεί δύο εβδομάδες πριν την ημερομηνία αναχώρησης μας ή αν στο ίδιο χρονικό διάστημα των 2 εβδομάδων η εταιρεία μας έχει προσφέρει μία εναλλακτική πτήση η οποία δεν θα αναχωρεί πάνω από δύο ώρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης μας και θα φθάνει στον προορισμό μας σε λιγότερο από τέσσερις ώρες μετά την προγραμματισμένη ώρα άφιξης μας. Επίσης η εταιρεία οφείλει να μας δίνει εξηγήσεις για τους λόγους ματαίωσης της πτήσης, και αν αυτή έχει προκληθεί από έκτακτες συνθήκες ανωτέρας βίας, τότε η εταιρεία έχει το δικαίωμα να μην προβεί στην αποζημίωση μας.
  • Σε περίπτωση καθυστέρησης πτήσης άνω των δύο ωρών για όλες τις πτήσεις έως 1500 χλμ, τριών και άνω ωρών για ενδοκοινοτικές πτήσεις άνω των 1500 χλμ και τεσσάρων και άνω ωρών που δεν εμπίπτουν στις δύο προηγούμενες πτήσεις, η αεροπορική εταιρεία οφείλει να προβεί σε κάλυψη της διατροφής μας ανάλογα με το χρόνο αναμονής μας και σε περίπτωση που η αναμονή διαρκέσει πάνω από ένα 24ωρο, η εταιρεία οφείλει να καλύψει την διανυκτέρευσή μας σε ξενοδοχείο αλλά και τη μεταφορά μας από τον αερολιμένα προς το κατάλυμα.

Στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις μας :

  • Σε περίπτωση που η ακτοπλοϊκή εταιρεία δεν υλοποιήσει τις συμφωνηθείσες υπηρεσίες, τότε έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε ως αποζημίωση την επιστροφή της αξίας του εισιτηρίου. Την επιστροφή όλης της αξίας του ναύλου μπορούμε, επίσης, να ζητήσουμε σε περίπτωση καθυστέρησης του πλοίου. Αν η καθυστέρηση αυτή ξεπερνά τις τέσσερις ώρες, τότε η εταιρεία οφείλει να καλύψει τη διατροφή μας, ενώ εάν ξεπερνά το χρονικό διάστημα των 6 ωρών οφείλει να καλύψει και τη διαμονή μας. Αποζημίωση δίνεται και σε διακοπή του ταξιδίου, σε περίπτωση υπαιτιότητας της εταιρείας ταυτόχρονα με προσφορά διαμονής και διατροφής.
  • Σε κάθε περίπτωση όμως υποχρεώσεις φέρουμε και εμείς αφού οφείλουμε σε περίπτωση υπαναχώρησης να ειδοποιήσουμε 12 ώρες πριν τον απόπλου, για να λάβουμε το 50% του ναύλου, 7 ημέρες πριν για να λάβουμε το 75% ή 14 ημέρες πριν τον απόπλου για να λάβουμε ολόκληρη την αξία του ναύλου. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως τα άτομα με αναπηρία δικαιούνται ειδική έκπτωση στα εισιτήρια τους, της τάξης του 50%.

Στις μετακινήσεις μας με ταξί:

  • Όταν μεταφερόμαστε με ταξί, πρέπει να γνωρίζουμε πως ο οδηγός δεν μπορεί να αρνηθεί την επιβίβαση μας. Επίσης, ο ίδιος οφείλει να μας ενημερώνει όταν εξέρχεται από τα όρια της περιμετρικής ζώνης καθώς στην περίπτωση αυτή η ταρίφα χρεώνεται διπλά. Με την είσοδό μας είναι σημαντικό να ελέγχουμε αν το ταξί διαθέτει άδεια, την οποία θα εντοπίσουμε στο πίσω μέρος του οχήματος. Ταυτόχρονα, είναι καλό να γνωρίζουμε τις χρεώσεις των κομίστρων αλλά και τις πολιτικές πληρωμής τους από τους τοπικούς συλλόγους. Τέλος δεν ξεχνάμε πως ο οδηγός ταξί είναι πλέον υποχρεωμένος να μας δίνει απόδειξη του αντιτίμου της διαδρομής.

 Η διαμονή μας:

Η διαμονή μας σε Ξενοδοχείο:

  • Οι ξενοδοχειακές μονάδες σε γενικές γραμμές, οφείλουν κατά κύριο λόγο να τηρούν την συμφωνία τους με εμάς τους καταναλωτές αλλά παράλληλα να προσφέρουν την ποιότητα των δωματίων αλλά και τις υπηρεσίες εκείνες που οι ίδιοι έχουν διαφημίσει. Συγκεκριμένα, αν παρατηρήσουμε σημαντικές αλλαγές στο δωμάτιο, παρά την συμφωνία μας, δικαιούμαστε να ζητήσουμε την μεταφορά μας σε διαφορετικό ξενοδοχείο ίδιας τουλάχιστον κατηγορίας με αποκλειστική επιβάρυνση του ξενοδόχου ή την αποζημίωσή μας από αυτόν
  • Κατά τη συμφωνία, οι καταναλωτές πρέπει να καταβάλλουμε προκαταβολή όχι παραπάνω από το 25% του συνολικού κόστους της διαμονής μας ενώ πρέπει να απαιτούμε γραπτή επιστολή του ξενοδόχου για την επιβεβαίωση της κράτησης. Σε περίπτωση υπαναχώρησης ή εάν ο ξενοδόχος δεν έχει τηρήσει την συμφωνία μας, μπορούμε να πάρουμε πίσω την προκαταβολή μας, εάν ειδοποιήσουμε μέσα στο χρονικό διάστημα που ορίζει η πολιτική ακυρώσεων του ξενοδοχείου.

 Η διατροφή μας:

Για την αγορά, διατήρηση και κατανάλωση τροφίμων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η υψηλή θερμοκρασία και τα έντομα καθιστούν επικίνδυνη οποιαδήποτε κατανάλωση. Οι χώροι πώλησης ή διάθεσης των τροφίμων οφείλουν να τηρούν τα συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας. Οι συσκευασίες των τροφίμων πρέπει να ελέγχονται αρκετά προσεκτικά καθώς δεν πρέπει να είναι κατεστραμμένες και ελαττωματικές. Ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται στη συσκευασία και την όψη και τη γεύση των παγωτών.

Η διατροφή μας σε Εστιατόρια:

Είναι σημαντικό να προσέχουμε τις τροφές που θα καταναλώσουμε στα εστιατόρια. Πρέπει να είναι φρεσκομαγειρεμένες και ποτέ εκτεθειμένες, να έχουν φυσιολογική οσμή, γεύση και όψη. Σε διαφορετική περίπτωση προτιμάμε να αποφύγουμε την κατανάλωση τους.

Η διατροφή μας σε Κυλικεία:

  • Κατά την διάρκεια των διακοπών μας θα καταναλώσουμε τροφές και ροφήματα από κυλικεία που θα συναντήσουμε σε πλοία, αμαξοστοιχίες, αεροδρόμια, οδικά δίκτυα και χώρους είτε τουριστικούς είτε διασκέδασης. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε πως, οι τιμές αρκετών προϊόντων των κυλικείων έχουν ρυθμιστεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και πιο συγκεκριμένα μπορούμε να ενημερωθούμε από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για τιμές εμφιαλωμένων νερών, τοστ, σάντουιτς και ροφημάτων.
  • Εξίσου σημαντικό είναι να παρατηρούμε αν οι τιμές των προϊόντων αναγράφονται ευκρινώς στις συσκευασίες και να τις ελέγχουμε την ώρα της τιμολόγησης τους. Τέλος, φρόνιμο θα ήταν να προσέχουμε αν τα τρόφιμα και οι χυμοί φυλάσσονται και διατηρούνται σε σκιερά μέρη, σε ερμητικά κλειστά ψυγεία και δεν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα έντομα.

 Ψυχαγωγία- Διασκέδαση:

Τους καλοκαιρινούς μήνες η διασκέδασή μας, ξεκινάει από τις πρώτες πρωινές ώρες με τις δροσερές βουτιές στις παραλίες. Ακόμα και τις ώρες αυτές όμως, οφείλουμε να γνωρίζουμε τους κινδύνους που καραδοκούν αφού και ό ήλιος και η υπεριώδης ακτινοβολία του μπορεί να μας βλάψει αν δεν συμπεριφερθούμε υπεύθυνα.

  • Για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν να μην αποφεύγουμε την έκθεσή μας στον ήλιο τις ώρες μεταξύ 11.00 – 16.00. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε και τον κατάλληλο εξοπλισμό που περιλαμβάνει τις αντηλιακές κρέμες, το καπέλο, τα γυαλιά και το εμφιαλωμένο νερό.
  • Φροντίζουμε να μην κολυμπάμε με γεμάτο στομάχι και όταν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ.
  • Φρόνιμο θα ήταν να μην απομακρυνόμαστε από την ακτή για να μπορούν να μας προσεγγίσουν άμεσα σε περίπτωση ατυχήματος και ειδικά σε παραλίες που δεν γνωρίζουμε τη διαμόρφωση και το βάθος του βυθού.
  • Μεγάλη προσοχή θα δείξουμε αν συνοδεύουμε παιδιά και θα φροντίσουμε να είμαστε δίπλα τους καθ’ όλη την ώρα της θαλάσσιας εξόρμησης μας. Τέλος αποφεύγουμε να κολυμπάμε μόνοι μας και ειδικά αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες.
  • Μαθαίναμε να προσφέρουμε τις πρώτες ανάγκες για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο μας αν το χρειαστεί.

 

 

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας σας εύχεται
ένα ευχάριστο καλοκαίρι με γνώμονα μία συνετή αλλά
συνάμα και ευχάριστη ανάπαυλα για όλους!