Ενίσχυση των λαϊκών αγορών

Το Δ.Σ. και τα μέλη της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία εθελοντών πολιτών, Δήμων και άλλων συλλογικών φορέων, οι οποίοι με απευθείας συμφωνία με τους συνεταιρισμούς των παραγωγών και χωρίς να προστίθεται επιπλέον κέρδος, δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να προμηθεύονται αγροτικά προϊόντα στο 1/3 των τιμών που έχουν στο λιανεμπόριο.

Οι πρωτοβουλίες αυτές δίνουν έμπρακτα και περίτρανα το μέγεθος της αισχροκέρδειας που πλήττει τα νοικοκυριά.

Επίσης, δικαιώνουν τη θέση της Ένωσής μας για αναγραφή της τιμής στο ράφι και της τιμής παραγωγού.

Αξίζει όμως να επισημανθεί ότι από το 1932 λειτουργεί ο θεσμός των Λαϊκών Αγορών, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον παραγωγό να προμηθεύει τα προϊόντα του απευθείας στον καταναλωτή, φρέσκα και χωρίς μεσάζοντες.

Στην Αθήνα λειτουργούν κάθε εβδομάδα 180 και πλέον λαϊκές αγορές, 53 στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Παρόλα αυτά και παρά τις δυνατότητες που ο νόμος δίνει στους παραγωγούς, αυτές δεν αξιοποιούνται από την πλευρά τους και δυστυχώς είναι σύνηθες φαινόμενο οι τιμές των παραγωγών να είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με τις τιμές των εμπόρων.

Αν οι παραγωγοί αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που τους δίνονται μέσω των Λαϊκών Αγορών, τότε αυτές οι πρωτοβουλίες πολιτών ή Δήμων, μπορούν να έχουν μόνιμο χαρακτήρα στη διαμόρφωση χαμηλών τιμών σε αγροτικά προϊόντα, χωρίς μεσάζοντες.